Îi admir pe cei care vor să fie lideri. Nu m-a străbătut niciodată această patimă ciudată, dar sunt convinsă că, înainte de toate, pentru a fi un bun lider, trebuie să îți dorești asta. Să ai ambiția de a fi în frunte, de te face remarcat, de a realiza lucruri despre care alții doar vorbesc.

Doar că dorința de putere are multe reacții adverse. Riști să îți uiți menirea, să te pierzi în bălăcăreala luptelor de doi bani și, în loc să realizezi ce ți-ai propus, ajungi doar să clănțăni din gură ca un dulău printre parii din gard, vorbind despre lucruri pe care ar trebui să le realizezi.

Asta fac șefii, șefuleții și ajutoarele de șefi sau șefuleți de prin Bistrița-Năsăud, de la o vreme încoace, în timp ce oamenii asistă de pe margine la felul scandalos în care se duce în derizoriu un subiect cu implicații cât se poate de grave, cum este epidemia de Coronavirus. Făcătură sau nu, conspirație sau realitate, cert este că epidemia ne ține în case, oamenii ies pe stradă cu măști, cu teamă de boală sau de amenzi; mulți au fost dați în șomaj, au rămas fără bani, lumea nu mai are ce pune pe masă, se adună grijile privind ziua de mâine și viitorul apropiat sau îndepărtat.

În tot acest, timp, nu sună nimeni la 112 să îi ia cu izoleta pe unii de prin partide și instituții, deși răspândesc prostia în comunitate mai tare decât orice virus. Nu e ceva nou, dar acum e mai grav decât oricând faptul că unii uită că funcțiile pe care le ocupă ori pe care și le asumă nu se rezumă doar la a duce lupte împotriva rivalilor. Alo, dragi politicieni, suntem și noi oamenii prin preajmă, existăm și vă vedem, așteptăm niște fapte concrete de la voi, ne-am săturat de această paradă a prostălăilor pe wall-ul de facebok!

Fac o paranteză ca să amintesc o cronică de-a mea la filmul Frozen II, un film de desene animate extrem de feminist, în opinia mea. Remarcam că scenaristul nu le-a dat absolut nicio șansă bărbaților care apar în film. Ei nu pot decât să se facă de râs și să câștige la mimă. Protagonistele filmului iau decizii, au puteri magice, curaj, trec prin apă, foc, lemne și pietre și salvează regatul. Între timp, săracul Kristoff, nordicul bine clădit, împreună cu renul prostălău se plimbă de-a pwla prin pădure, n-au absolut niciun rol esențial în acțiune. Ei și cu omul de zăpadă puțin retard, mai apar la final, îmbrăcați ridicol doar ca să le facă pe plac femeilor care oricum nu îi prea bagă în seamă. Exact așa sunt unii de prin BN, niște nătăfleți care fac figurație și n-au niciun rol esențial în desfășurarea acțiunii, decât ăla de a se face de râs.

Prefectul Stelian Dolha, nordicul călare pe renul administrației prefecturale, care se crede un mare orator și izvorâtor de vorbe de duh, este demn de milă. După ce a săltat din PNL direct în funcția de prefect, făcând o scamatorie ca să întrunească cât de cât condițiile legale, l-a trăsnit pandemia. Visurile sale de putere și prestigiu s-au năruit.
Bine că a apucat să facă, totuși, câte ceva. Sub pretextul legalității, s-a ocupat cu mare dedicare de demiterea primarului din Șanț, care i-a umilit pe liberali la toate alegerile și i-ar umili încă zeci de ani de acum înainte. De asemenea, și-a adunat văcarii din Ilva Mică în jurul lui, punându-i să se supere pe primar, într-un exercițiu de mediere cât se poate de lamentabil. A primit vizita ministrului muncii și protecție sociale, Violeta Alexandru, o vizită fugitivă, aproape în bătaie de joc. Prefectul nu i-a adus la cunoștință ministrului nicio problemă importantă din Bistrița-Năsăud, deși ar fi destule, mai ales în domeniul protecției sociale.

Cea mai mare realizare a lui este că alergat cu limba scoasă la crosul aparatelor RT PCR și a reușit să-și pună el primul poza de la finish. Bravo, Stelian Dolha! Slavă Domnului că nu mai faci declarații în conferințe de presă la sediul partidului și nu mai trebuie să te vedem gesticulând în modul ăla sinistru și afectat, scuipând venin asupra dușmanului imaginar din mintea ta.

Ioan Turc, boierul de la curtea PNL BN, stă frumos la conac și mai dă câte-o scriere din laptopiseț pe facebook. Ieri dănțuia prin campanii pe paranghelii și zile de comune, și azi dă povețe despre cum trebuie să renunțe lumea la sărbători și festivități ca să lupte împotriva epidemiei. A avut întâietate la testarea pentru Coronavirus, deși rolul lui în partid este atât de mic, încât nici n-a fost în stare să ia virusul de la cei mai mari. A criticat Primăria Bistrița că face angajări și concursuri în timpul epidemiei, dar încă nu ne-a spus care era urgența cu schimbarea directorului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud. Probabil îi apuca bâțul pe unii dacă nu își puneau urgent un scaun cald sub cur. Cu întârziere, și-a dat și el cu părerea despre întrecerea aparatelor, nu cumva să rateze și el un șut în mingea desumflată pe care și-o tot pasează jucătorii liberali de la unul la altul. A ratat, însă, o șansă bună de tăcea din gură. Sau măcar de a spune ceva serios pe tema asta, pentru că deja s-a ajuns prea departe cu bătaia de joc.

Ăștia micii, Sărmășel, Samuel, Morărel, luptă și ei cum pot, fac galerie de pe margine, își aplaudă șefii, o dau pe noțiuni deștepte cu impact emoțional: „toxic“, „virusul politic“ etc. Oftează după vremurile bune în care o aveau pe Dăncilă la putere, vremurile în care aveau și ei de cine să râdă. Se tot întreabă retoric ce-ar fi fost dacă era Dăncilă acum la guvernare…? Bufonilor, nu există „dacă era…“, acum sunteți voi la guvernare, lumea v-a dat votul, lăsați-o baltă cu comparațiile, terminați cu fanteziile, visele voastre frumoase în care există oameni care se fac de râs mai tare decât voi. Până acum, premiul pentru idioțenie merge tot în tabăra voastră, pentru avionul cu substanță care salvează omenirea. Să o consumați sănătoși!

Dar poate mergeți la un control și cu micuțul Samuel-Filosofel, expert în logică și cugetări, care, din puțul mocirlos al înțelepciunii, o scotea pe asta: „Se termină pandemia până ce domnul Lazany face aparatul să funcționeze“. În opinia acestor creaturi bipede rămase cu doi neuroni în cutiuța muzicală craniană, Lazany trebuie să facă aparatul să pornească. Da, mă, acuma îl pornește. Fiți atenți! Unește două fire, face contact, apoi turează motorul și scoate fum pe eșapament. Și se pornește aparatul de testare pentru Covid-19 ca Dacia vecinului din spate.
Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a trecut în subordinea Ministerului Sănătății. Guvernul vostru trebuie să „facă să funcționeze“ aparatul, sistemul medical, economia, învățământul și alte lucruri care ne dor în momentul de față. Ne-am săturat de figurația voastră jalnică. Hai, la treabă, că v-ați opintit destul să scoateți bufonerii pe gură în opoziție. Luați o pauză și lucrați.

SPUNE-TI PAREREA