Nelu Tătaru a anunțat că l-a demis pe Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din Ministerul Sănătății. Cercel, care este și managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, va fi înlocuit cu Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică. Decizia lui Tătaru vine după ce Streinu Cercel a stârnit controverse și revolta oamenilor cu un program numit ”Vacanța Mare”, proiect al său, dar cu antetul institutului pe care îl conduce, care conținea mai multe propuneri între care izolarea de familii a bătrânilor, ca măsură anti-coronavirus.

Cercel va fi înlocuit cu Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică.

Nu am putut fi de acord cu dânsul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia științifică de la nivelul ministerului”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, cu referire la recentele propuneri ale lui Cercel.

Comisia respectivă furnizează Ministerului expertiză științifică pentru coordonarea reţelei de asistenţă medicală.

Adrian Streinu Cercel a fost criticat dur după ce a propus izolarea bătrânilor, ca măsură de prevenire a COVID-19. Profesorul Adrian Streinu Cercel a propus, într-un proiect numit „Vacanța mare”, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Președintele Klaus Iohannis a catalogat propunerea ca fiind una „aberantă” și a dat asigurări că aceasta nu va fi pusă în aplicare.

„Noi trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în nici un caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare”, a punctat Iohannis.

2 COMENTARII

 1. O prostie, ptr ca D.lui s-o fi referit la faptul ca trebuie adunati toti ” boschetarii … trecuti de 65 de ani ” … care umplu canalele, subpodurile si viaductele ori viroagele , canalele si locurile dosite , pline de gunoaie si de mocicosaguri … si atunci astia adunati undeva si tinuti sub un control sever, exista o premisa de stopare a acestui virus la care inca nu se cunoaste antidotul . Orice masura , este binevenita .
  Acuma sa nu exageram, ptr ca batranii care stau la case, izolati de lume si socitate… n-au cum fi un pericol public .

 2. Trist… dar in toate zonele unde s-au inapoiat diaspo-virusatii , ” infectarile ” vor continua inca multa vreme de acuma incolo. Problema este ca trebuie urmate cu strictetze masurile de izolare impuse , altfel infectarea va fi interminabila .
  Era bine daca guvernantii impuneau un program strict de deplasare in spatiul public al acestora, DANDU-LE VOIE SA CIRCULE IN SPATIUL PUBLIC, O SINGURA ZI prestabilita / SAPTAMANA . Pentru asta,
  – la intrarea in tzara , toti diasp-o-virusatzii astia sa fie luati intr-o evidentza clara, precisa… ,
  – pusa o stampila in buletin
  – si o bulina rosie in piept, care sa fie purtata obligatoriu ,
  – ca sa poate fi vazuti de toata lumea,
  – sa fie evitat contactul cu ei
  – si fortzatzi sa respecte masurile de carantinare, izolare, preventzie etc. –
  – Pentru cei care nu poarta aceasta bulina de identificare publica, ori care circula in spatiul public in alta zi astfel prestabilita sa fie infractiune , luati pe sus cu ” fulgi cu tot ” si bagati la zdup 5 cinci ani de zile .
  Statul , in mod normal ar trebui
  – sa inghida granitele si
  – sa nu permita absolut nimanui sa iasa din tzara si sa munceasca pentru alta tzara straina, fara contract de munca facut in tzra la noi
  – si prin relatii diplomatice si comerciale dintre tzari, muncitorii nostri sa fie asigurati medical si sa li se stabileasca clar un salariu si toate drepturile care li se cuvin , care sa poata fi impozitate aici in Romania, sub autoritatea statului roman .
  Altfel, ati vazut ce patzesc cei care pleaca la lucru aiurea ca niste sclavi moderni si cum isi bat joc de ei prin strainatate toti patronii .
  Umbland haihui si telelei , fiecare de capul sau… SI NUMAI CU PRETENTII DE LA STATUL ROMAN, DAR FARA SATISFACEREA OBLIGATIILOR DE CETATEAN AL ACESTEI TARI , IN NICI UN CAZ nu este solutia buna , morala si corecta .
  Cand esti cetatean al unei tzari, ca sa ceri protectia lui , trebuie sa-ti satisfaci mai intai obligatiile de cetatean al acesteia si abia apoi sa revendici tot felul de drepturi constitutionale si sa pretinzi autoritate si ocrotire din partea acestuia .
  Stiu ca sunt suparatoare astfel de masuri dure, dar sunt masuri prin care exista o premisa de stopare a infectarii celor care stau ” acasa ” si nu umbla telelei prin aceasta (M)…UE care efectiv isi bate joc de noi toti , iar statul roman ar putea exercita atat un control strict al acestora cat si o protectie si asigurare constitutionala prin acest spatiu … mondial .

SPUNE-TI PAREREA