Aparatele Real Time PCR, puse în funcțiune în Bistrița-Năsăud pentru testarea Covid-19, au iscat un adevărat scandal, după ce aparatul din subordinea Direcției Sanitar Veterinare Bistrița-Năsăud, aflat, de fapt, la sediul Direcției Sanitar Veterinare, a fost acreditat înaintea aparatului de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Acest demers a ridicat semne de întrebare, având în vedere că aparatul de la DSV a fost cel cu care a „defilat“ prefectul Stelian Dolha, aflat de partea liberalilor, în campania de imagine de la începutul epidemiei. Aparatul a avut nevoie de mai multe modificări și formalități, acesta fiind utilizat, în principiu, pentru probe de origine animală. În schimb, aparatul de la Spitalul Județean de Urgență a avut toată documentația în regulă, dar acreditarea a întârziat, în mod inexplicabil, mai multe zile.

După ce Stelian Dolha a anunțat că aparatul lui este funcțional și acreditat, președintele Consiliului Județean a adresat o scrisoare deschisă ministrului sănătății, Nelu Tătaru, atrăgându-i atenția că întârzierea în cazul aparatului de la spital se face cu rea intenție. După câteva ore, a fost anunțată sosirea acreditării și pentru Spitalul Județean.

Preocuparea lui Radu Moldovan pentru Spitalul Județean de Urgență este cunoscută de câțiva ani, timp în care acesta a acordat finanțări importante spitalului, pentru renovări, dotări și extinderea unității medicale. În acest context, miza a fost mare pentru liberali, care au găsit o oportunitate nemaipomenită în toiul crizei iscate de epidemia de Coronavirus, pentru a regla situația „medicală“ la nivel de Bistrița-Năsăud. Aceștia au tras tare ca aparatul folosit în campania lor de imagine să funcționeze primul. Diana Morar (PNL), secretar de stat în Ministerul Justiției, și-a donat inclusiv salariul pentru achiziționarea kit-urilor de testare, în cazul aparatului de la DSV.

După ce subiectul a escaladat, Stelian Dolha s-a scuzat și a venit cu câteva explicații:

Haideți să ieșim din logica unui conflict alimentat de o lună încoace de unii și de alții, cu tot soiul de interese. Le reamintesc că alegerile sunt departe, foarte departe și ne despart de ele o cumpănă pe care trebuie să o trecem cu bine, cu toții. Haideți să ne concentrăm pe ce avem de făcut, că pentru bătălii politice veți avea suficient timp, DUPĂ.
Din punctul meu de vedere NU există și nu a existat nicio competiție pentru aparatul/aparatele de testare din județ și pentru fiecare dintre cele două aparate, deja funcționale am făcut tot ce mi-a stat în putință și probabil mai mult decât atât, dată fiind situația cu totul specială în care ne aflăm. Mi se reproșează, într-un text de opinie din presa online că un document pentru unul dintre aparatele Real Time PCR, cel de la Spitalul Județean ar fi fost întârziat deliberat, cu știința mea(!) în mapa unui secretar de stat de la Sănătate și de aici o întreaga fabulație, cu concluzii extrem de grave. Trebuie precizat că Spitalul Județean a depus solicitarea la Ministerul Sănătății în după masa zilei de 9 aprilie, cu o întârziere de mai bine de o săptămână față de solicitarea de avizare depusă de Direcția de Sănătate Publică. Ambele avize și publicarea lor în Monitorul Oficial, alături de alte avize pentru aparate RT PCR au fost primite tot așa, la o săptămână distanță: 13 aprilie cel pentru DSP, 21 aprilie pentru Spitalul Județean. În acest interval au fost sărbători pascale și mult mai puține zile lucratoare, dar nu a contat câtuși de puțin. Iar ținerea unui document 6 zile este o afirmație nu doar răuvoitoare dar lipsită de orice suport real: pe lângă un circuit al documentelor, avizarea fiecărui aparat RT PCR și al laboratorului respectiv presupune inclusiv aprobarea într-un grup de lucru pentru monitorizarea Covid 19, condus de profesorul Alexandru Rafila.
În calitate de prefect al județului Bistrița-Năsăud și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență trebuie să gestionez ÎN EGALĂ măsură orice situație epidemiologică sau situație specială din județ, fie că a apărut în Spitalul Județean (care vă reamintesc, se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății în perioada stării de urgență) fie la nivelul unei comunității din județ.
Astăzi avem două aparate de testare Covid 19, RT-PCR, funcționale și avizate, unul la Spitalul Județean, celălalt operat de DSP în spațiul DSVSA cu echipe complete și capacitate de testare superioară altor județe, obținute într-o lună, după un efort comun al multor oameni cu funcții de decizie la nivel local și guvernamental și mulți alți oameni determinați, un efort semnificativ de altfel, care a implicat transfer de echipamente între instituții care n-au legătură între ele și cu funcționari reticenți la schimbări, modificări de acte normative, schimbări de proceduri și apoi găsirea resursei umane care să poată funcționa pe aparate folosite doar în centre universitare și apoi iar avize.
Pentru că, reamintesc, au trebuit avizate aparate care fac teste pentru o boală extrem de contagioasă și nimeni nu se joacă cu procedurile.
Dar distorsionarea severă a realității și acuzele lipsite de orice fundament, în spatele unor jocuri greu de înțeles nu fac altceva decât să afecteze semnificativ atmosfera din aceste zile în care avem nevoie de încredere și de înțelegere“, a transmis Stelian Dolha.

Totuși, deputatul PSD, fost vicepremier, Daniel Suciu, susține că a existat „cronologie a incompetenței“ și că Stelian Dolha, alături de Diana Morar, au intervenit pentru aparatul lor, ca acesta să poată fi „inaugurat“ cu prioritate.

„O cronologie a incompetenței. O cronologie pentru care prefectul Stelian Dolha, secretarul de stat Andrei Baciu și secretarul de stat Diana Morar trebuie să plece de urgență acasă:
1. 9 aprilie-Spitalul Județean de Urgență Bistrița cere acreditarea aparatului PCR
2. 11 aprilie – grupul tehnic își dă avizul, trebuie doar contrasemnat de secretarul de stat Andrei Baciu
3. 16 aprilie- situația întârzierii acreditării ajunge direct la ministru, deoarece l-am rugat pe senatorul Laszlo Attila, președintele comisiei de sănătate din Senat să îi semnaleze problema. Tot în 16 aprilie, deputatul Emanuel Ungureanu face același lucru. Ministrul îi cere secretarului de stat Baciu să contrasemneze de urgență documentul. El însă dispare.
4. Și atât de tare se grăbește, că mai trec 5 zile până se primește avizul. Adică în 21 aprilie.
Domnule prefect Dolha, dacă tot ai vorbit pe la minister, ăsta este rezultatul? Ți-o spun direct, ai făcut exact invers! Demisia de urgență pentru toți cei care ați tergiversat acreditarea unui aparat de care aveam atâta nevoie, doar ca să vă lăudați că celălalt aparat PCR funcționează mai repede! Pentru acela ai obținut avizul în câteva zile, că doar v-ați legat imaginea de el!“, a scris Daniel Suciu.

 

1 COMENTARIU

  1. Eu as desfiintza complet si as scoate inafara legii toate partidele din Romania si as interzice orice forma de asociere alta decat profesionala si cu asta s-ar pune punct la toate racaielile si porcaielile care deja sunt interminabile dintre toti politrucii indiferent ca-s rosii , negrii , cacanii . . . sau aiurea alte partide .
    Ar trebui format un Parlament si un guvern exclusiv tehnocrate, pe principiul competentei , calificarii si experientei profesionale, toate functiile ocupandu-se exclusiv prin concurs profesional si nu politic .
    EFECTIV, POLITICUL NE-A DISTRUS ACEASTA TZARA ! VESNIC CAND SE INITIAZA CEVA DINTR-O ANUMITA PARTE POLITICA, CEILALTI VIN SI DESFIINTEAZA, ORI PUN IN APLICARE ” DEINDATA ” DUPA METODELE DOMNULUI JOHANNIS , ISI BAGA CONTRE UNII CELORLALTI SI NUMAI DE POPULATIA DIN TZARA , ASOTRA NU LE PASA , egal ca-s din ” ciuma rosie ” ori din ” ciuma neagra ” …
    PE ZI CE TRECE , IN INTREAGA LUME, DEJA SE DEMONSTREAZA FAPTUL CA FUNCTIILE OCUPATE POLITIC NU SUNT BUNE SI EFECTIV DISTRUG TZARILE IN CARE EXISTA ACEASTA MULTITUDINE DE IDEI POLITICE, CARE RADIAZA FIECARE , de la ” centru ” INTR-O ALTA DIRECTIE SI CARE fac IMPOSIBILA LUAREA UNEI DECIZII BENEFICA LUMII , ori anumitei tzari in concret .
    NE-AM CAM SATURAT DE TOTI POLITRUCII !

SPUNE-TI PAREREA