Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil radu Moldovan, este nemulțumit de faptul că laboratotul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud nu a primit încă avizul, deși a făcut toate demersurile pentru a efectua teste pentru Covid-19. În schimb, laboratorul din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, cel care este promovat de către prefectul județului, Stelian Dolha, a primit deja avizele și funcționează cu acte în regulă.
De la începutul epidemiei, președintele Consiliului Județean și prefectul jduețului au fost preocupați de funcționarea celor două laboratoare pentru a mări numărul de teste efectuate la nivel de Bistrița-Năsăud, teste efctuate la Cluj-Napoca. Avizarea celor două laboratoare pare să fie, mai degrabă, o strategie de imagine sau o luptă politică, cel mai probabil. Cert este că Radu Moldovan consideră că întârzierea în cazul Spitalului Județean se face cu rea intenție

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan, a trimis o scrisoare deschisă, către Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, în care cere demiterea URGENTĂ din funcția de secretar de stat a lui Andrei Baciu, vizibil deranjat de modul în care acesta din urmă tratează problema emiterii avizului pentru utilizarea dispozitivului de  de ultimă generație, pentru testare COVID-19. Toate demersurile au fost făcute, documentația a fost depusă la Ministerul Sănătății încă din data de 9 aprilie, însă situația a fost tratată cu indiferență până la momentul actual.

Textul este prezentat mai jos:

Scrisoare deschisă
​Stimate Domnule Ministru,

​Organizația Mondială a Sănătății, alte organisme internaționale implicate în blocarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum și instituția pe care o conduceți recomandă cu celeritate testarea masivă a populației pentru prevenirea răspândirii pandemiei cauzată de noul coronavirus.

Încă din luna martie am identificat resurse și am propus CJSU Bistrița-Năsăud achiziția unui dispozitiv RealTime-PCR și a kit-urilor de testare aferentă pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 din județul Bistrița-Năsăud, degrevând astfel centrul de testare al regiunii de Nord-Vest de la Cluj-Napoca, având în vedere că numărul mare de probe care ajung aici ne-a făcut să așteptăm chiar și 7-9 zile până la primirea rezultatelor.

Am achiziționat acest dispozitiv cu suma de 700.000 de lei și echipa medicală din laboratorul SJU Bistrița a început testările. Încă din 9 Aprilie am depus la Ministerul Sănătății documentația necesară pentru avizarea dispozitivului RealTime PCR de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

În ciuda depunerii documentației, a dispozitivului de ultimă generație, a echipei medicale pregătite pentru utilizarea RealTime-PCR și a multiplelor demersuri legale făcute de Dl. Dr. Lucian Pintea (Secretar de Stat), de domnii deputați Daniel Suciu și Emanuel Ungureanu, a Președintelui Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, Dl. Senator Attila Laszlo, încă nu a fost emis acest aviz.

Stimate Domnule Ministru, sunt convins de bunele dumneavoastră intenții, însă nesimțirea cu care Domnul Secretar de Stat Andrei Baciu tratează acest subiect, amânând cu rea credință semnarea avizului în codițiile stării de urgență și a necesității majore de punere în funcțiune a acestui aparat, mă pune în situația de a vă cere demiterea de urgență a acestui personaj!

Nu pot să îi spun altfel, în condițiile în care Grupul Tehnic de lucru din care fac parte specialiști ca Dl. Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Prof. Univ. Dr. Simona Ruță și Dl. Dr. Dan Oțelea au aprobat deja emiterea avizului iar Dl. Secretar de Stat Andrei Baciu nu ”s-a deranjat” încă să contra-semneze documentul.

Omenirea este în cea mai gravă criză epidemiologică a secolului și eu, ca reprezentant al celor 330.000 de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, nu pot asista la un masacru epidemiologic produs de inconștiența și nesimțirea unui personaj ca Andrei Baciu. Prin urmare, fiind convins de bunele Dumneavoastră intenții în lupta cu răspândirea SARS-CoV-2 vă solicit demiterea de urgență a Secretarului de Stat Andrei Baciu.

De asemenea, așa cum am discutat telefonic în această dimineață, sper că promisiunea Dumneavoastră va fi onorată și în cel mai scurt timp vom primi avizul de funcționare pentru dispozitivul RealTime-PCR din dotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Cu respect,

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
Emil Radu Moldovan

2 COMENTARII

  1. Răducu nu stie că bădărănia nu salvează România. Oricât ar fi de intemeiate motivele indignării, nu poti utiliza un vocabular jignitor la adresa unui demnitar, mai ales dacă doresti să rezolvi o problemă ce depinde de el.
    Dar cu atât mai mult intr-o scrisoare deschisă sau in alt gen de dialog public nu se folosesc expresii de tipul „inconștiența și nesimțirea unui personaj ca Andrei Baciu”. Astfel de expresii caracterizează mai degrabă lipsa de cultură, mitocănia si bădărănia celui ce le proferează. Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

SPUNE-TI PAREREA