Pentru prima dată, de Paște, românii nu vor mai putea să ia lumina sfântă de la biserică. Slujba va fi transmisă online, iar credincioșii sunt îndemnați să iasă în curte sau la balcoane și să aprindă lumânările. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, din care fac parte și bisericile ortodoxe din Bistrița-Năsăud face câteva precizări cu privire la desfășurarea slujbelor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și a Sfintelor Paști. Precizările au fost transmise de Mitropolitul Andrei Andreicuț.Precizări privind sărbătorirea Paștelui au fst transmise și credincioșilor catolici. De asemenea, autoritățile au explicat dacă putem merge în vizită la părinți, iar președintele Klaus Iohannis a transmis îndemnul său cu privire la acest subiect. Paștele ortodox 2020 este celebrat data de 19 aprilie, iar Paștele catolic 2020 se sărbătorește în 12 aprilie.

Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște? Iată răspunsul autorităților:

„Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să ai asupra ta cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. Dar nu uita că aici nu sunt incluse vizitele în ziua de Paște. Prin urmare, nu avem voie să mergem în vizită la părinții sau la rudele noastre de Paști, deoarece aceste activități nu sunt incluse printre cele permise de ordonanțele militare emise până acum.
Putem, totuși, să le ducem vârstnicilor și persoanelor bolnave alimente și produse pentru masa de Paști, deoarece această activitate este inclusă în lista celor permise (punctul 4 din declarația pe propria răspundere)“.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că de Paşte va sta doar alături de soţia sa, precum şi faptul că nu va merge la biserică să ia lumină, iar slujba de Înviere o va urmări la televizor.

„Avem în continuare două sărbători: unii sărbătoresc Învierea duminica aceasta, alţii duminica viitoare. Eu voi sărbători Învierea duminică. O să stau acasă împreună cu soţia mea Carmen. Vom fi doar noi doi. Nu ne întâlnim cu alţi prieteni. Nu voi merge la Biserică, nu voi merge să iau lumină. O să urmăresc liturghia la televizor. Asta aştept să faceţi cu toţi. Ştiu că ne cade greu. E foarte important să respectăm regulile impuse de autorităţi. Dacă acum scăpăm din mâna epidemia, s-ar putea să fie grav. Respectaţi în continuare indicaţiile autorităţilor“, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis românilor.

Şeful statului a subliniat că ştie că există tendinţa de a ieşi din case, dar a cerut românilor să stea în propriile case, să nu meargă să sărbătoareacă alături de alte persoane.

Precizări privind Paștele Ortodox

1.    Toate slujbele din săptămâna Patimilor își vor urma cursul firesc, vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se înconjura sfântul lăcaș.

2.    Slujba Învierii Domnului se va sărvârși noaptea, la ora 00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea „Veniți de luați lumină!”, preoții vor cânta de 3 ori „Hristos a înviat”, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș.

3.    Pentru pregătirea pânii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțile credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

4.    În acest an, Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Aceștia vor avea declarații întocmite pentru deplasarea în afara locuinței, vor respecta toate măsurile de igienă impuse de autorități și vor avea mănuși de protecție și mască și vor lăsa pachetul cu sfintele paști la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia.

5.    Se va respecta în continuare dispoziția chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.       

6.    Prevederile acestei note interne vor ține cont de recomandările autorităților și de evoluția la nivelul țării noastre a acestei epidemii și pot suferi modificări.       

Reprezentanții Bisericii Romano Catolice au dat și ei indicații cu privire la Sărbătorile Pascale. Riturile Săptămânii Sfinte se vor celebra fără participarea poporului și într-un spațiu adecvat, evitând concelebrarea și omițând schimbul păcii. Credincioșii trebuie să fie anunțați cu privire la ora de începere a slujbelor astfel încât să se poată uni în rugăciune din propriile locuințe. În acest sens, sunt încurajate transmisiunile LIVE.
Pentru Noaptea Învierii se adresează familiilor îndemnul de ”a se aduna pentru a citi Evanghelia Învierii, aprinzând o lumânare și cântând unele tropare sau cântări tipice respectivei tradiții, care de multe ori sunt cunoscute pe de rost de către credincioși”, iar acolo unde este cu putință, ”prin glasul de sărbătoare al clopotelor”.

 

 

SPUNE-TI PAREREA