Mai mulți medici din Bistrița-Năsăud au semnat o petiție on-line prin care cer să fie tratate la domiciliu sau în izolare cazurile asimptomatice sau ușoare de COVID-19. Petiția a fost inițiată de dr. Anca Moldovan.

Dr. Anca Moldovan a ințiat această petiție on-line motivând că decizia de a interna pacienții asiptomatici ar putea avea efecte dramatice, dând exemple de alte țări care au făcut deja această greșeală.

„Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru în materie de combatere, de imunitate reziduală și mai ales de urmări la distanță. Avem multi colegi de peste tot care sunt contaminati si care nu se știe cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu simptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o și încă o plătesc!”, a transmis dr. Anca Moldovan.

SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI!

Redăm mai jos textul petiției, care a fost semnată deja de peste 100 de persoane, majoritatea fiind medici.

Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”…

„Corpul medical al SJU Bistrita va saluta si va doreste multa sanatate!

… pe care o doreste atat pacientilor, cat si tuturor colegilor din sistemul medical si care
sanatate si chiar viata este pusa in grav pericol de unele din deciziile luate peste capul
profesionistilor din sanatate (probabil din ratiuni populiste…), decizii care in tari cu un sistem de sanatate mai evoluat decat cel romanesc s-au dovedit a fi profund gresite.

Ma refer la decizia de a interna cu orice pret cazurile cu simptomatologie frusta suspecte de Covid19 (sub amenintarea incidentei penale!!!!), pe care in momentul de fata nu le putem testa si care poate ca nu se vor dovedi pozitive initial, dar in contact cu alti suspecti se pot pozitiva ca urmare a contactelor din sectia unde au fost retinuti.

Astfel creste numarul celor infectati, creste probabilitatea ca unii dintre pacienti sa dezvolte forme grave si scade dramatic disponibilitatea paturilor de spital pentru cazurile care chiar au sau mai bine zis vor incepe sa aiba nevoie reala de ingrijire si supraveghere medicala competenta.

Solutia adoptata de celelalte tari, dupa ce au realizat care sunt urmarile internarii nediscriminative a pacientilor asimptomatici sau cu simptomatologie redusa, a fost ca acestia sa se autoizoleze la domiciliu sau in zone organizate de carantina, unde sa se trateze conform indicatiilor primite, revenind pentru internare doar in momentul in care simptomatologia devine severa, tinand legatura telefonic cu medicii de familie.

Un ultim argument în favoarea acestei petiții, îl reprezintă sfatul specialiștilor din domeniu care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de COVID-19, iar vârful acesteia la noi în țară este estimat a avea loc în perioada următoare de timp.

Deci ar trebui sa ne economisim resursele si fortele medicale pentru ceea ce urmeaza sa se abata asupra sistemului medical romanesc si respectiv asupra SJUB, mai ales avand in minte exemplele Italiei, Frantei si, mai aproape al Sucevei, al Devei.
Atata vreme cat nu se pot face teste cu rezultat rapid pentru toti pacientii internati, jocul de-a contagiunea nu aduce decat neajunsuri, pericole pentru pacienti si corpul medical si irosire de resurse si forte!”

Dr. Anca Moldovan

Măsura de a se trata la domiciliu sau în izolare pacienții asiptomatici sau cu simptome ușoare a fost luată deja în alte țări, dar în momentul în care cazurile de COVID-19 au explodat și spitalele au devenit neîncăpătoare. Există specialiști care susțin că, dacă decizia s-ar fi luat înainte de a crește numărul cazurilor, ar fi fost evitată supraaglomerarea spitalelor, unde ar fi fost tratate cu preponderență cazurile foarte grave iar personalul medical nu ar risca atât de mult să fie infectat.

1 COMENTARIU

  1. Domnul doctor, abia acuma au priceput cio.par.lanii nostri sa inteleaca ce importantza au cadrele medicale si cele de fortza si ordine publica in societate si ca fara ei, CRAPA TOTI … !

SPUNE-TI PAREREA