Guvernul adoptă în ședința de luni o Ordonanță de Urgență care prelungește mandatul aleșilor locali până la finalul anului și simplifică procedurile pentru depunerea listelor electorale. Premierul a anunțat că alegerile locale vor fi amânate, urmând ca data la care va fi organizat scrutinul să fie stabilită ulterior, titrează Digi24.

Este evident că nu se pot desfășura activități de campanie și alegerile trebuie organizate într-un context sigur. Trei instituții au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatului aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Amânăm data alegerilor locale. Urmează să o stabilim, a declarat și premierul Ludovic Orban.

De asemenea, actul normativ conține o serie de prevederi pentru simplificarea procedurilor de depunere a listelor electorale.

1 COMENTARIU

  1. Amânarea alegerilor locale ar putea fi un bun prilej pentru adoptarea modificarilor legii electorale in sensul alegerii primarilor in două tururi de scrutin si a presedintilor de consilii judetene din rândul consilierilor judeteni.
    Prin aceasta s-ar pune capăt samavolniciei PSD care prin Ordonanţa 55/2014 cunoscuta sub numele de ORDONANŢA TRASEIŞTILOR permitea migraţia aleşilor locali. Acest act total nedemocratic a scandalizat marile cancelarii ale lumii. De altfel si Curtea Constituţională a României a decis, in decembrie, 2014 că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Cu toate astea OUG 55/2014, a produs efecte pe parcursul celor 45 de zile, astfel că peste cinci mii de primari şi consilieri au schimbat partidul în urma ordonanţei privind migraţia aleşilor. Cei mai mulţi s-au îndreptat către Partidul Social Democrat, marii perdanţi fiind alesii locali ai PNL. La scrutinul din anul 2016, legea cu alegerea primarilor intr-un singur tur a conservat avantajul obtinut in mod nedemocratic si chiar neconstitutional de către PSD prin efectele OUG 55/2014, rămânând cu primarii traseisti. Acesta este motivul pentru care PSD-ul se opune cu atâta inversunare la revenirea alegerii primarilor in două tururi de scrutin.

SPUNE-TI PAREREA