În mai multe comune din Bistrița-Năsăud, cu comunități importante de romi, situația epidmiei de Coroavirus a scăpat de sub control. Lucrurile s-au desfășurat fără incidente în comuna Budacu de Jos, unde trăiesc în jur de 700-800 de romi, bine integrați din punct de vedere social. Conform declarației asistentului social din cadrul primăriei, Călin Vărărean, „oamenii au fost surprinzător de ascultători“. Nici persoanele vârstnice nu s-au abătut de la regulile de izolare și circulație în afara gospodăriei, respectând orele pentru cumpărături.
În urma unor anchete sociale, asistentul a identificat 6 persoane vârstnice care nu au aparținători, dar, deocamdată, acestea nu au avut nevoie de ajutorul primăriei pentru a trece peste perioada de izolare, având parte și de sprijinul vecinilor.
20 de persoane au intrat în izolare pe raza comunei, fără probleme deosebite. Dintre acestea, o parte au ieșit deja din izolare, rămânând doar 5. Poliția locală face controale frecvente la domiciliile acestora pentru a verifica dacă ei rămân acasă.

Declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au de ieșit la cumpărări, munci agricole sau serviciu, se găsesc la sediul primăriei și la magazinele din localitate.

„Stimați cetățeni, vă rugăm respectați măsurile impuse de autorități!
NU vă deplasați decât dacă este absolut necesar!
Dacă totuși, trebuie să vă deplasați, respectați procedurile!
Declarația care trebuie completată, de fiecare dată când părăsiți domiciliul după orele 22:00, o găsiți postată mai jos.
Astfel de declarații, le puteți obține gratuit la sediul Primăriei.
De asemenea, am transmis astfel de declarații la magazinele din fiecare localitate!“, a transmis Primăria Budacu de Jos.

Citește și:

Budacu de Jos, comuna în care dependența de ajutoare sociale a scăzut drastic în ultimii ani. Cum s-a dezvoltat comuna (FOTO)

Emil Neia Lăcătuș, apel în sprijinul romilor. „Cea mai vulnerabilă etnie la răspândirea coronavirusului“. Le cere autorităților să nu îi excludă din planurile lor de limitare a epidemei

1 COMENTARIU

  1. Mai rar asa ceva… dar foarte bine ! Felicitari !
    Trebuie inteles insa ca si r.romii astia ai nostri sunt de mai multe ” soiuri ” … Daca domnul Neia Lacatus este din zona… este explicabil, ptr ca d.lui este un om deosebit . Unii merg si la sfanta bieserica, altii insa… DOAR daca ar fi manati din spate cu bota ca pe vaca… la ” abator ” eventual .
    Este bine ca avem si astfel de colonii ” a lucrului bine facut ” ( vorba domnului Johannis ), insa … la modul general in tzara si peste tot in Europa, aceasta etnie NU PREA ESTE IUBITA DE ABSOLUT NIMENI si nu neaparat , ca ar avea ei o anumita ” infatzisare ” care a fost data … tot de catre Bunul Dumnezeu … !

SPUNE-TI PAREREA