Un psiholog din Bistrița atrage atenția asupra „bolilor“ care se dezvoltă în izolare, metoda prin care încercăm să ne ferim de epidemie Una dintre aceste boli este abuzul, și ea își găsește forme de manifestare atunci când oamenii sunt închiși în case, obligați să stea împreună. Când autoritățile sunt ocupate cu lupta împotriva epidemiei și oamenii sunt preocupați de propria siguranță, victimele abuzului devin tot mai vulnerabile.

„Cum suntem înca constrânși să rămânem în casa, într-un spațiu restrâns, cei mai mulți dintre noi având copii, va incit să reflectam împreună la următoarele:

– Ce este abuzul si ce forme are?

De câte ori folosești forța, manipularea, viclenia pentru a-l face pe celălalt să se supună, practic, tu îl abuzezi.

Acest abuz poate fi: emoțional, fizic și sexual.

Abuzul emoțional se poate „traduce“ prin expresii:
„Esti rau/rea, nu-ți pasa de mine, lasă că într-o zi n-o să mă mai vezi/ai, mă bagi în pamânt, nu te mai iubesc, măgarule, idiotule, (toate formele și la feminin) s.a.m.d.

Abuzul fizic „se traduce“ prin agresiuni și violente sub forma de: urlături, țipete, îmbrâncituri, lovituri, tras de păr, de urechi, etc..,

Iar abuzul sexual poate fi „tradus“ prin toate formele care aduc atingere intimității unui copil/adult.

Aceste abuzuri nu au nicio scuza și nu sunt modalități adecvate de a rezolva conflictele“, atrage atenția psihologul Gabriela Born.

SPUNE-TI PAREREA