Membrii CJSU au analizat prevederile articolului 1 din Ordonanta Militară nr. 3 din 24.03.2020 care fac referire la excepțiile referitoare la interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei.  Prin urmare, a fost constatată necesitatea ca persoanele, la momentul deplasării, să posede asupra lor unele documente justificative, în baza cărora se face deplasarea.

Astfel, s-a decis ca, pentru dovedirea motivului deplasării, persoanele să prezinte, alături de declarația pe proprie răspundere:

• Pentru situația deplasării pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă – după caz, trimiterea de la medicul de familie, ulterior obținerii acesteia, sau programarea la cabinetul medical, clinica sau spitalul de destinație;

• Pentru situația deplasării din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie – după caz, certificatul de naștere al copilului, actul de identitate al persoanei vârstnice, ulterior obținerii acestuia, prescripția medicală sau certificatul de deces al membrului de familie;

• Pentru situația deplasării în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină – programarea la centrul de transfuzie sanguină sau, ulterior actului donării de sânge, adeverința eliberată de centrul de transfuzie sanguină;

• Pentru situația deplasării în scop umanitar sau de voluntariat – adeverința eliberată de organizatorul acțiunii umanitare sau de voluntariat;

• Pentru situația deplasării producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare – certificatul de producător.

Aceste documente suplimentare pot fi prezentate în original sau în copie, în format material sau electronic.

1 COMENTARIU

  1. Ok, este perfect ca autoritatile publice sa aplice amenzile prevazute, in cazurile in care constata ca o anumita persoana intentionat si cu multa vinovatie nu se supune regulilor, le incalca si este periculos ptr raspandirea acestui virus , DAR VA RUGAM FRUMOS, DATI-NE SI NOUA CATEVA EXEMPLE NEGATIVE, PENTRU CARE POLITIA A CONSIDERAT O ” DEPLASARE NEJUSTIFICATA ” … si a aplicat aceste amnzi , ca sa nu comitem si noi astfel de abateri.
    Am inteles ca avem dreptul sa ne ducem :
    – sa ne cumparam de mancare, de la magazinele agro-alimentare ori de la piatza libera,
    – sa mergem la medici cand suntem planificati ,
    – ori cand avem o urgentza medicala ,
    – sau cand suntem chemati de autoritatile ofiaiale in diferite probleme ,
    – precum ci cand ne plimbam in jurul casei ( sau blocului ) animalele de companie .
    Toate astea cu actul de identitate si declaratia pe proprie raspundere ca facem asa si nu altceva …
    No, acuma spuneti-ne si noua ce cazuri negative a constatat politia sau jandarmeria , de a trebuit prin amenzile date sa-i lase ” saraci lipiti pamantului ” pe contravenienti .
    Am vazut la TV un caz in care un politzist din asta in negru ( deci era de la Politia Locala … de undeva ca n-am retinut de unde … ) cand in genunchi o doamna, il ruga sa nu-i dea amenta de 40 de milioane de lei ptr ca , in baza dreptului prevazut de Ordonantele militare , ea in acel moment isi plimba catzelul in jurul blocului …
    Este foarte usor sa nenorocesti pe cineva cu astfel de masuri … si care dupa parerea mea, nefiind un pericol atat de mare-i putea da un avertisment , s-o ” mustruluiasca ” si s-o ” tzape ” acasa .
    Ati vazut la TV cum proceda politia Londoneza … cand ”
    alunga acasa ” popu.li.mea ” anarhica de prin parcuri si locurile publice , ca nu respectau aceste interdictii …
    Sa credem ca intotdeauna sistemul nostru de politie trebuie sa fie mai excesiv ca altii, sau ce anume ? Eu unul, in femeia aceia singura, cu catzelul langa bloc, N-AM VAZUT ABSOLUT NICI UN PERICOL PUBLIC SAU ABUZ .

SPUNE-TI PAREREA