Agricultura e salvarea noastră! O știm cu toții, dar nu e suficient. Fermierii trebuie susținuți, în paralel cu măsurile din domeniul sănătății, antreprenoriatului, turismului, industriei etc.
Pentru că, după ce trece pandemia o să avem buzunarele goale, dar multă forță de muncă, iar toată țara asta trebuie hrănită.

ONU, OMS și Organizația Mondială a Comerțului avertizează asupra riscului unor lipsuri (penurii) alimentare din cauza restricțiilor privind exporturile. Așa că, nu mai ignorați avertismentele și luați măsuri urgente!

Vă las aici o listă cu măsuri/soluții urgente:

Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru seminţe și motorină.

Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.

Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină, etc.).

Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai, etc. Legile sunt deja aprobate.

Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.

Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.

Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.

Distribuirea unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.

Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.

România poate acorda un ajutor de stat din fonduri europene de până la 100.000 de euro pentru exploatațiile agricole și de până la 120.000 de euro pentru exploatațiile piscicole conform art. 23 din “Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19”. Guvernul României nu a dezvoltat mecanismele pentru accesarea acestor fonduri.
Producătorii pot fi sprijiniți prin constituirea unor rezerve suplimentare permisă de Regulamentul european nr. 1306/2013, art. 25, ce prevede posibilitatea constituirii unei rezerve pentru situații de criză din sectorul agricol. Este un detaliu extrem de important!

România are un potențial agricol uriaș, iar șansa de a ne ajuta noi între noi, nu trebuie irosită!

Rugăm Guvernul României să ia măsuri!

Ivan A. Mihaela

1 COMENTARIU

  1. Zootehnia si agricultura … doua domenii in care ci.o.mar.lanilor nostri nu le place sa munceasca si mai bine fug si dorm prin canalele, pe sub podurile, viaductele, prin parcurile, garile si autogarile strainilor si la necaz … fug toti indaratu-lea infectandu-ne si umpland spitalele noastre de ei , pe banii nostri ai celor ramasi aici acasa bine-nteles .
    In orice caz, efectivele care inca mai muncesc in aceste domenii, NU NE VOR PUTEA ASIGURA HRANA ZILNICA … si prevad ” prapadul de pe lume ” ce va urma , ca transfugarii ( virusatzii ) nostri haihui-itzi , inapoi n-or sa mai poata merge, fiind plecati in locul lor patronii si-au adus muncitori ( salariati ) straini si inapoi nu o sa-i mai primeasca la munca nimeni inafara de agricultura sau zootehnie ( unde astora nu le place sa munceasca ) , banii li se vor termina , ajutoare de la stat si de la primarii nu vor primi , de mancat n-or sa mai aiba ce… SI SA VEZI APOI FRATE … cum se vor comporta ca hienele in Sahara !

SPUNE-TI PAREREA