O hartă a cazurilor confirmate de Coronavirus a fost publicată astăzi de Casa Jurnalistului. Conform hărți, în Bistrița-Năsăud avem 22 de cazuri de Coronavirus. În cursul serii de ieri, 01.04.2020, a fost raportat și primul deces al unui pacient infectat cu COVID19, în Bistrița-Năsăud. Este vorba de un bărbat de 77 de ani din Ilva Mică. De asemenea, la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență se află patru persoane în stare gravă, acestea fiind, deocamdată, doar suspecte de infectarea cu Coronavirus, până la primirea rezultatelor.

„Informațiile detaliate au fost obținute de jurnalistul independent Victor Ilie. Le punem integral la dispoziția colegilor din presa locală. LINK AICI! (date deschise pentru 01.04.2020, ora 18.00)

Considerăm că informațiile corecte și complete contribuie la calmul și colaborarea populației. Sperăm că autoritățile vor relua publicarea oficială a acestor date.

Transparența nu e o vulnerabilitate, ci baza încrederii între stat și cetățean.
Autoritățile comunică, de mai bine de o săptămână, doar o dată pe zi numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19. Decizia de a transmite un singur buletin informativ, a fost însoțită și de renunțarea comunicatorilor de a informa care e distibuția pe județe a cazurilor, invocând că încearcă să prevină „stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, a transmis Casa Jurnalistului.

Ieri, 01.04.2020, Grupul de Comunicate Strategică a anunțat că va raporta din nou cazurile de coronavirus pe județe. „Vom reveni cu un update cu situație/dispersie la nivelul țării a celor internați în spitale, iar de mâine va fi inclusă această situație în buletinul de presă”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Decizia vine abia după ce presa și mai multe asociații civice au făcut presiuni asupra Guvernului de a transparentiza datele privind evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Cazurile pe județe nu au mai fost raportate în urma unei decizii la nivel național, motivată prin ideea de a preveni„stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”.

2 COMENTARII

  1. N-ar strica o harta si in fiecare judetz pe localitati, sa vedem si unde anume se afla ” diaspo-virusatii ” nostri dragi si foarte iubiti … , sa ocolim si pe acolo sa mergem numai daca ” ne-am pierdut oaia, calu’ sau vaca ” … !

  2. Am o întrebare poate un doctor specialist poate să răspundă. Mă întreb oare dar dacă pacienți care sufera de covid-19 sunt tratați într-o saună uscara sau umedă sa li se ofere acola medicamentele gradul de propagare al virusului nu ar fi mai mic și curatarea plaminilor pacentilor nu ar fi mai rapidă. Nu sunt specealist .

SPUNE-TI PAREREA