O scrisoare deschisă, inițiată de Cornel Ban, lector în economie politică internaționala, Copenhagen Business School, Cosma Simion Valer, manager cultural, cercetător științific, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, ambii originari din Bistrița-Năsăud, și Hans Hedrich, politolog, activist civic, a fost redactată și propusă spre semnare mai multor susținători.

Pentru a citi și a semna această scrisoare deschisă, vă rugăm accesați acest link!

Scrisoare este adresată Președintelui României, Prim-Ministrului României și Parlamentului României și conține o serie de propuneri pentru a gestiona această situație de criză, cauzată de epidemia de Coronavirus. Scrisoarea a fost semnată, până acum, de mai multe persoane, din mai multe medii profesionale și este axată pe măsuri care să salveze sistemul medical, mediul economic, dar și să protejeze categoriile sociale vulnerabile. 

“Înscrierea țării noastre pe curba creșterii exponențiale a infecțiilor cu COVID-19 ne face să întrevedem un dezastru umanitar de proporții în România, în condițiile crizei structurale a sistemului medical românesc, subfinanțat ani la rând. Experiența altor țări ne arată că numai un sistem medical bine dotat, finanțat și bine gestionat poate asigura testarea pe scară mare, tratamentul tuturor bolnavilor în secțiile de terapie intensivă și, astfel, reducerea îmbolnăvirilor și a mortalității.

Pe termen mediu, această provocare cere cel puțin dublarea ponderii cheltuielilor publice cu sănătatea ca procent din PIB și o reformă în profunzime a modului în care este administrat și finanțat sistemul medical. Date fiind evoluțiile medicale și prognozele elaborate de numeroși specialiști, atragem atenția că se impun măsuri urgente în orizontul de timp 10-12 săptămâni, cât se estimează că va dura faza gravă a pandemiei.

Pe scurt, propunem o redimensionare a logisticii și producției de dotări specifice luptei cu virusul, poduri aeriene pentru evacuarea bolnavilor în stare gravă spre secții de terapie intensivă disponibile și reforme bugetare și macroeconomice urgente, care să finanțeze acest efort”, este introducerea celor care au inițiat și au redactat această scrisoare, inclusiv pe baza unor propuneri din partea altor contributori. 

 

5 COMENTARII

 1. Astia cred ca prind fluturi … ! Fara bani , poti sa :
  – stai in casa, ori pe balcon , sau ba ;
  – sa te uti pe geam, ori sa nu te uiti ;
  – sa te plimbi prin casa , ori sa nu te plimbi;
  – SA-TI DAI CU PAREREA , ORI SA NU-TI DAI … ;
  – si tot asa… sa n-o mai lungesc …
  NU DE IDEI SI SFATURI AVEM NEVOIE STIMABILILOR , CI DE LOGISTICA SI BANI !

  • În general se recomandă să emiți păreri după ce în prealabil te documentezi și citești textul pe marginea căruia comentezi. Nu de alta, dar dacă citeai pînă la capăt, puteai vedea capitolele pe Logistică și Buget. Dar e mai ușor să emiți păreri aiurea, în necunoștiință de cauză. Ignoranța îți permite să fii mai ferm, mai vehement.

 2. Mda… d.le ” profesor ” , asta cam asa este , numai ca nu pricep de ce nu sunteti Dvs la guvernare… daca tot aveti ” solutia ” la toate ?! Chiar credeti ca toti politrucii sunt ” aerieni ” si nu se pricep , dar … ?!

 3. Prin Ordonantza militara ar trebui , ca pe vremea Razboiului :
  1/. Facut un fel de ” insigna – imprimeu ” si toti ” diasporetzii ” nostri, sa poarte obligatoriu ” insemanul cu virusul ” , ( ori macar ” semnul mirarii ” pe care-l poarta soferii incepatori ) , pus in piept sa-si vada lumea sa-i evite si sa se fereasca de ei !
  2/. La astia sa le fie permisa aprovizionarea cu produse agro-laimentare doar 1-2 ZILE ANUMITE pe saptamana , in rest sa fie tinuti ” acasa ” si controlati ca vaca la iesle .
  Uitati un model de organizare a circulatiei publice : ( CA DE EXEMPLU )
  – LUNI SI MARTI SA AIBA VOIE SA SE DEPLASEZE DUPA MANCARE ” DIASPORETZII ” luati in evidente si cu insigna de ” potential virusat ” in piept , celorlalte persoane fiindu-le interzisa deplasarea in spatiul public in aceasta perioada ( la cumparaturi ma refer ) . Va dati seama ca nimeni nu o sa vrea acest lucru, dar absolut toti care au intrat in tzara cu aceasta pandemie, sa fie luati in evidente speciale si pusa ” stampila in buletinul de identitate ” … odata cu eliberarea ” semnului mnirarii ” pe care sa fie obligat sa-l poarte in piept . Cei prinsi ca nu respecta… sa fie bagati la puscarie macar 5 ani de zile ;
  – MIERCURI SI VINERI BATRANII … intre orele 10,00 – 18,00 ;
  – De MIERCURI PANA DUMINICA inclusiv ceilalti… ” SANATOSI ” … si nestampilatzi … care nu-s luati in evidente medicale cu virusi ( de orice fel ) …
  Domnilor politruci, daca vreti … SE POATE ! N-o sa placa asta ” diasporetzilor ” … si familiilor apartinatoare, dar altfel nu avem cum sa-i stim si sa ne ferim de ei , ca ati vazut cum toti mint de ” sting apele ” … nu spun pe unde au umblat si ca au venit indaratu-lea doar sa se trateze aici in tzara pe banii nostri , dupa care tai-o frate inapoi , pe noi lasandu-ne betegi acasa !
  Sunt curios ce o sa ne aduca indaratu-lea de Craciun … !

 4. Vreau sa aud si sa vad cum un astfel de diaspo-virusat … a donat macar 1 un euro statului roman … pentru nevoile sociale … ori pentru plozii pe care statul asta prost ii poarta in scoli gratsi, sau pentru asigurarea pensiilor batranilor si handicapatilor pe care si i-au lasat aici acasa, pe banii nostri publici, la care ei nu contribuie CU ABSOLUT NIMIC !
  Au venit ne.mer.nicii ” acasa ” dar n-a adus nici unul macar o ranitza sau plasa de masti, manusi ori combinezoane medicale ptr ” moaca ” cadrelor medicale ( macar ) care-i trateaza pe toti infectatii prin spitale si care-si pun la bataie propria lor viatza si sanatate …

SPUNE-TI PAREREA