Ministerul Sănătății din România a luat o decizie în ceea ce privește evoluția epidemiei de Coronavirus la nivel de Bistrița-Năsăud. În eventualitatea în care epidemia se va răspândi și secția de boli infecțioase de la Cluj-Napoca nu va mai putea prelua pacienți din Bistrița-Năsăud, aceștia vor fi internați, în prima fază, la spitalele orășenești din Beclean și Năsăud. Aceste unități se vor ocupa, în primă fază, de îngrijirea pacienților, apoi. Aceste spitale vor fi spitalele-suport, conform unei decizii care s-a luat la nivel de țară, pentru a păstra spitalele județene, cât mai mult timp, „curate“. Mai multe spitale municipale și orășenești din țară au devenit, conform acestei strategii, spitale-suport ale spitalelor județene.

Acest lucru a stârnit îngrijorare, știu fiind faptul că aceste spitale nu au dotările necesare și abia fac față și tratării unor afecțiuni banale. Spitalul din Năsăud a fost supranumit „spitalul morții“, după ce o fetiță de patru ani a murit din cauza unei banele entorse. Spitalul Orășenesc „George Trifon“ și-a căpătat acest renume și din cauza pacienților care se feresc să ajungă aici, spunând că vin cu o boală, și pleacă cu alte boli.
Subiectul spitalelor suport a fost făcut public de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, înainte ca Instituția Prefectului să ofere vreo informare oficială cu privire la această decizie.

„Pentru CORECTA INFORMARE a tuturor cetățenilor jud. Bistrița-Năsăud
Odată cu instituirea stării de urgență, din data de 16 martie a.c., TOATE MĂSURILE DE LA NIVEL JUDEȚEAN SUNT DISPUSE DE CĂTRE Ministerul Sănătăţii – România.
Astfel, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII este cel care A DECIS, ca la nivelul județului nostru, spitalele care se vor ocupa de îngrijirea pacienților infectați cu CoVid-19 să fie: în prima fază, Spitalul Orășenesc “Dr. George Trifon”, Năsăud și Spitalul Orășenesc Beclean, apoi Spitalul Județean De Urgență“.
Repet, este o decizie ce aparține în exclusivitate Ministerului Sănătății, fiind într-o stare de excepție, în Stare de Urgență!
Țin să precizez că Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a pregătit din timp pentru gestionarea pandemiei de #coronavirus și o să fim alături de toți oamenii care vor trece prin această grea încercare, îmediat cum ni se va permite acest lucru.
Managementul SJUB, pe lângă faptul că a achiziționat echipamente, a realizat și un „Plan de organizare și acțiune”, cu circuite separate, bine pus la punct, pentru o bună îngrijire a tuturor pacienților.

O parte din măsuri:
📌 Secția de Oncologie de pe str. Alba Iulia se mută la Spitalul TBC de pe str. Ghinzii, urmând ca Spitalul de Boli Infecțioase, să fie disponibil exclusiv pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, formele ușoare.
📌 La Spitalul Județean de Urgență Bistrița se va realiza o intrare separată, prin spatele spitalului, pentru pacienții cu CoVid-19, iar pentru cazurile severe, am pregătit Secția de Terapie Intensivă, care este complet utilată și va fi izolată.
📌 Terapia Intensivă se va muta în cele 5 saloane modernizate în ultimii ani, 2 la Cardiologie și 3 la Neurologie, unde sunt echipamente pentru oxigen și tot ceea ce este necesar pentru buna funcționare.

În concluzie, atunci când Ministerul Sănătății va decide că Spitalul Județean trebuie să intervină, suntem pregătiți să facem acest lucru.

Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar suntem alături și vom sprijini cu tot ce putem Spitalele care intră în prima linie, la decizia Ministerului Sănătății, respectiv Spitalul Orășenesc Dr. George Trifon Năsăud și Spitalul Orășenesc Beclean“, a transmis președintele Consiliului Județean, Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Mai târziu, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a transmis o clarificare cu privire la acest subiect.

„Pentru a clarifica situația referitoare la centrele de tratare a pacienților confirmați cu COVID-19 de pe raza județului BN, doamna doctor Anca Andrițoiu ne-a transmis faptul că în ultimele zile au avut loc discuții cu Ministerul Sănătății, fiind căutate soluții în fiecare județ pentru a trata pacienții COVID-19 pozitiv, cu diferite alte afecțiuni (ex. fracturi, afecțiuni care necesită intervenție chirurgicală, diabet, etc) și, de asemenea, pentru gravidele COVID-19 pozitive sau pacienți dializați COVID-19 pozitivi. Întrucat intenția este ca spitalele județene să rămână cat mai mult timp “curate”, Ministerul Sănătății a solicitat nominalizarea ca spital de suport COVID-19 a unui alt spital care să aibă specialități de bază sau posibilitatea de a asigura asistența medicală necesară. Din cele două spitale publice, respectiv Beclean și Năsăud, cel care are mai multe specialități și personal este spitalul Năsăud, mai puțin în ceea ce privește secția ATI. S-a prezentat situația spitalului cu tot ce are și, de asemenea, cu tot ce lipsește într-o adresă către Ministerul Sănătății. Urmează ca după analiza situației aceștia să ia o decizie. Se ia o decizie la nivel de țară pentru toate județele“, a transmis Instituția Prefectului.

1 COMENTARIU

  1. Nu-i timp de bâlbâieli. N-ai cum să tratezi pacienții cu Covid-19 din judetul Bistrița-Năsăud în spitalele din Năsăud și Beclean care nu au sectii de terapie intensivă. Pe de alta parte nici propunerea prefectului Stelian Dolha ca bolnavii cu Covid-19 să fie tratați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgențăde pe strada Alba Iulia nu e realistă, având in vedere că nici aici nu există un compartiment cu dotări pentru terapie intensivă.

SPUNE-TI PAREREA