Primele declarații ale premierului Ludovic Orban după ieșirea din izolare. Ministrul de Interne Marcel Vela va explica în ce constau prevederile ordonanței militare prin care va fi impusă carantina în România. Premierul a anticipat, deja, și a avertizat că a fost pusă în circulație o informație falsă cu privire la presupusa interdicție de a ieși din casă pentru persoanele de peste 65 de ani, conform Mediafax.

Astfel că, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, considerate cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus, trebuie să stea în casă pentru a se proteja. Vor avea însă voie să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, pentru cumpărături sau asistență medicală. Excepție fac cei care sunt încă angajați sau desfășoară activități agricole, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferența în zilele care vor urma. Îi îndemn pe cei care încă nu conștientizează pericolul să se trezească. Nu ne jucăm cu sănăatea publică. Noaptea trecută, numărul mare de persoane sancționate ne arată 2 lucruri: Angajații MAI și-au făcut treaba. Sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun”, a mai adăugat acesta.

În aceste condiții MAI a emis ordonanța militară nr. 3, în care se precizează că se interzice circulația tututor persoanelor, cu următoarele excepții: deplasarea în scop profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, deplasarea pentru asistență medicală, depasări pentru îngrijirea copilului sau asistența persoanelor bolnave, deplasări pentru sport în apropierea locuinței, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea pentru voluntariat, pentru activități agricole.

Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă numai între 11 și 13, pentru deplasarea pentru cumpărarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază, pentru asistență medicală, pentru îngrjirea unui minor, pentru necesitățile animalelor. Este permisă și  în afara acestui interval pentru activități profesionale sau activități agricole.

Angajații prezintă legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator. Liber profesioniștii și PFA prezintă declarație pe proprie răspundere, care trebuie să cuprindă numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului sau tabletei.

Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00, a mai spus Vela.

Mai jos poate fi consultat textul integral al Ordonanței.

1 COMENTARIU

  1. Si credeti Dvs ca medicii pot planifica odata pe toti pensionarii de peste 65 de ani la control intre 11.00 – 13.00 ? Pe ce lume traiti ? De regula, persoanele in varsta nu pleaca aiurea… de acasa si se duc exclusiv ori la doctori, functie de orele la care sunt planificati … ori la cumparaturi daca nu are cine le face in locul lor .

SPUNE-TI PAREREA