Odată cu răspândirea virusului COVID-19, a crescut dramatic cererea pentru măști chirugicale, ceea ce a dus la o criză a acestor măști în spitale și la creșteri formidabile de prețuri. Ajungând în etapa în care aceste măști nici nu se mai găsesc în farmacii, multe persoane și ateliere de croitorie au început să confecționeze măști din bumbac, cu mai multe straturi de țesătură sau tifon. Acestea nu sunt recomandate sub nicio formă de către Organizația Mondială a Sănătății.

În privința eficienție măștilor, s-a efectuat și un studiu amănunțit, luând prin comparație măștile de pânză cu cele medicale. Scopul acestui studiu a fost compararea eficacității măștilor de pânză cu măștile medicale ale lucrătorilor din serviciile medicale din spitale. Studiul a fost efectuat în 14 spitale din Vietnam și la el au luat parte 1607 participanți.

Secțiilor de intervenție ale spitalului le-au fost împărțite în mod arbitrar măști medicale și măști de pânză. Participanții au folosit masca la fiecare schimb, timp de 4 săptămâni consecutive.
A fost testată eficiența măștilor împotriva unor boli respiratorii clinice, asemănătoare cu gripa și împotriva unui virus respirator confirmat în laborator.

Penetrarea măștilor de pânză pe particule a fost de aproape 97% și măștile medicale de 44%.

Concluziile acestui studiu este primul de acest fel, în ceea ce privește măștile de pânză, iar rezultatele recomandă prudență în utilizarea acestui tip de măști. Aceasta este o constatare importantă pentru informarea sănătății și securității în muncă. Retenția de umiditate, reutilizarea măștilor de pânză și filtrarea slabă pot duce la un risc crescut de infecție. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a informa utilizarea la scară largă a măștilor de pânză la nivel global. Cu toate acestea, ca măsură de precauție, măștile de pânză nu ar trebui să fie recomandate unităților sptalicești, în special în situații cu risc ridicat.

ATENȚIE! Un alte aspect important de care trebuie să țineți cont este că materialele din fibră textilă ne-tratate corespunzător pentru uz medical nu îndeplinesc standardele și vă pot pune în pericol sănătatea!
Scamele minuscule desprinse de pe țesături pot fi aspirate, împreună cu bacterii, praf și virusuri și asta vă pune în pericol sănătatea. În industria textilă, mulți oameni dezvoltă, în timp, boli alergice ale plămânului, sau arborelui respirator, cu caracter profesional.

Purtarea măștii îți dă un fals sentiment de protecție. Acestea nu sunt cea mai bună metodă de a preveni răspândirea coronavirusului.

Purtarea unei măști este recomandată mai mult persoanelor care prezintă deja simptome ale coronavirusului și îngrijitorilor lor, decât pentru persoanele care încearcă să se ferească de virus.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii au declarat că nu recomandă persoanelor să poarte o mască pentru a se proteja de bolile respiratorii, inclusiv COVID-19. Mai mult, experții atenționează că punerea unei măști de față, în mode incorect și fără o pregătire corespunzătoare ar putea de fapt să crească riscul.

Pe de altă parte, dacă tușiți deja și prezentați simptome ale unei posibile boli coronavirus, atunci atunci când purtați o mască ar putea fi util pentru protejarea celor din jurul vostru.

Unul dintre cele mai eficient tipuri de mască, N95, dacă este montată corect, poate bloca picături de particule mari care pot conține germeni, dar nu poate filtra „particule foarte mici din aer care pot fi transmise de tuse [sau] strănuturi”.

O mască N95 oprește 95% din particule de o anumită dimensiune … Există o mască N99, care blochează 99% din particule, dar acea mască este dificil de purtat pentru perioade lungi de timp, deoarece este greu să respirați prin ea.

Măștile respiratorii sunt mai scumpe și nu sunt concepute pentru a se potrivi copiilor sau persoanelor cu părul facial.

Dacă alegeți să purtați o mască, în ciuda sfaturilor experților, este important să rețineți că măștile de față au o durată de utilizare specifică. Deși există unele cu durate de utilizare mai lungă sau care au filtre înlocuibile, cele mai comune măști de față de pe piață sunt de unică folosință. Fiecare dintre acestea este bună doar pentru câteva ore.
REȚINEȚI! Cumpărarea măștilor de față pentru uz personal poate provoca o lipsă a măștilor la spitale, Mulți experți din domeniul medical au lansat un avrtisment prin care le cer oamenilor să nu mai cumpere măști! Acest lucru complică mult activitatea din spitale!

1 COMENTARIU

  1. Faceti-va masti cu panza de bumbac dubla si intre dublura, puneti hartie de la servetzelelele de bucatarie ( rola )… si tot este mai buna… decat … NIMIC ! Io asa am facut ca nu am gasit de cumparat de nicaieri …
    Imi vine sa merg pe drum cu masca militara de gaze… ( daca as avea ) ca la razboi … chiar daca m-ar rade lumea ori ar suna la 112 ca a iesit un nebun pe drum … crezand probabil ca-s ” diasporez ” … de asta care a tabarat peste noi ca lacustele peste culturi , numai ca aia merg in haita si nu-si pun nimic pe moaca , crezand ca lor nu li se poate intampla nimic . De aia au si fugit probabil acasa ca la ” razboi ” ! ! !

SPUNE-TI PAREREA