Conform unui comunicat de presă, transmis de Colegiul Farmaciștilor din România, EMA (European Medicines Agency) este informată cu privire la apariția de comunicări, în special prin mediilor de socializare, care exprimă îngrijorare referitoare la potențialul unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, de agravare infecției cu noul coronavirus (COVID-19). În prezent, asocierea dintre ibuprofen și agravarea COVID-19 nu este dovedită științific.

La inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția cu COVID 19, pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății li se recomandă să aibă în vedere toate opțiunile de tratament avute la dispoziție, inclusiv administrarea de paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Informațiile despre medicament ale fiecăruia dintre aceste medicamente precizează beneficiile și riscurile specifice ale acestora, de care trebuie ținut cont în aceeași măsură ca și de ghidurile naționale de tratament.

Pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot utiliza în continuare
medicamentele antiinflamatoare (de tipul ibuprofenului) conform Informațiilor
despre medicament aprobate. Recomandarea actuala este ca aceste medicamente sa
se utilizeze în cea mai mică doză eficace și pe termen cât mai scurt posibil.
Pacienții care au nelămuriri trebuie să discute cu medicul sau farmacistul. În
prezent, pe baza celor de mai sus, nu există nicio justificare științifică pentru întreruperea tratamentului cu ibuprofen, lucru deosebit de important pentru pacienții care utilizează ibuprofen pentru tratarea unor boli cronice.

În prezent, Comitetul EMA pentru evaluarea riscului în materie de
farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee =PRAC)
realizează o reevaluare a medicamentelor ibuprofen și ketoprofen, declanșată de rezultatele unui sondaj realizat de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé =ANSM), conform cărora medicamentele respective ar putea contribui la agravarea varicelei și a unor infecții bacteriene.

Informațiile despre medicament ale multora dintre aceste medicamente conțin deja atenționări referitoare la faptul că acțiunea antiinflamatoare a acestora poate ascunde simptomele agravării infecției. PRAC evalueaza datele astfel încât să poată stabili dacă Informațiile despre medicament evidențiază suficient aceasta problema sau dacă sunt necesare măsuri suplimentare în acest sens.

Totodată, acțiunea de evaluare realizată va avea în vedere și o lucrare publicată recent în revista The Lancet 1, care lansează ipoteza conform căreia anumite medicamente precum ibuprofenul ar putea mări riscul de infecție severă cu COVID19. Datele prezentate în această lucrare vor fi evaluate împreună cu alte date care sugerează un efect opus, de protecție, al acestor medicamente.

După finalizarea evaluarii, se vor comunica informații suplimentare și
recomandări actualizate.

Informații suplimentare despre medicament
În UE, ibuprofenul este în cele mai multe cazuri autorizat prin proceduri
naționale, cu indicația de utilizare ca analgezic, iar în unele țări și ca antipiretic (medicament pentru combaterea febrei). Este disponibil pe scară largă ca medicament cu eliberare fără, precum și pe baza de prescripție medicală. Ibuprofenul cu administrare orală, în doze de 100 mg, 200 mg sau 400 mg și soluții orale (OTC sau pe baza de prescripție medicală) se utilizează, in funcție de forma de prezentare, la adulți, copii și sugari începând cu vârsta de trei luni, în vederea tratamentului pe termen scurt al febrei și/sau durerii, în caz de dureri de cap, gripă, afecțiuni dentare și dismenoree. Ibuprofenul este prescris totodată și pentru tratamentul artritei și
afecțiunilor reumatice.

Ketoprofenul este un medicament similar, prescris în cea mai mare parte pentru
tratarea diferitor afecțiuni dureroase și inflamatorii, în unele state membre fiind disponibil fără prescripție medicală.

Ibuprofenul este autorizat și prin procedură centralizată, sub denumirea
comercială de Pedea, pentru tratarea persistenței canalului arterial – „patent ductus arteriosus’ la nou-născuții prematuri.

Informații suplimentare despre procedură
Reevaluarea ibuprofenului se realizează în contextul unei proceduri de semnal de siguranță. Semnalul de siguranță este o informație noua cu privire la siguranța unui medicament, care necesită evaluare suplimentară si care nu evidențiază în sine o posibilă relație de cauzalitate între medicamentul respectiv și reacția adversă semnalată.

SPUNE-TI PAREREA