Lupta pentru primăria Comunei Șanț, una dintre cele mai importante comune din Bistrița-Năsăud, nu s-a domolit nici în această perioadă, în care administrațiile locale au nevoie de stabilitate și organizare. Primarul comunei, Ioan Szabo, este nevoit să părăsească din nou primăria, după ce a pierdut procesul prin care contesta ordinul prefectului Stelian Dolha, ordin ce lua act de încetarea mandatului său pe motiv de incompatibilitate, la Tribunalul din Bistrița-Năsăud. Primarul câștigase procesul în primă instanță, dar la a doua înfățișare, soluția pe scurt arată că acțiunea sa este respinsă. Soluția este definitivă.

Astfel, oamenii din Șanț rămân fără primar, în plină criză a epidemiei de Coronavirus. În comună sunt, la ora actuală, 17 oameni în izolare la domiciliu, care au fost sprijiniți de către primărie cu toate cele necsare pentru a trece de această perioadă.

Primarul consideră că aceasta este o luptă politică, în condițiile în care motivul pentru care a fost declarat incompatibil a ieșit, între timp, din lege.

„La momentul în care s-a făcut raportul de evaluare era în vigoare un articol prin care se prevedea clar că este interzis ca un primar și viceprimar să fie în consiliul de administrație la o instituție publică, insituție publică fiind și școala. Ulterior, a fost reglementat și s-a completat legea în sensul în care pot să facă parte din consiliul de administrație de la școli“, a exlicat, în urmă cu o lună, juristul Instituției Prefectului.

Primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, a fost declarat incompatibil de ANI pentru o situație din iunie 2012-septembrie 2013. În această perioadă el făcut parte din consiliul de administrație al Școlii Enea Grapini din localitatea sa, lucru pentru care a fost reclamat. ANI l-a declarat incompatibil pe baza unui articol din Legea 161 din 2003, a asigurării transparenței în funcțiile de demnitate publică. În această situație sau aflat, de-a lungul timpului, mai mulți primari și viceprimari din Bistrița-Năsăud.

Fostul viceprimar al municipiului Bistrița, George Avram, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2011-2014, deoarece a avut şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii ”Lucian Blaga”
În aceeaș situație s-a aflat actualul primar al Sibiului, Astrid Fodor, care, pentru perioada 2012 – 2014, în calitate de consilier local a făcut parte din consiliul de administrație al Colegiului național ”Samuel von Brukenthal” și cel al Grădiniței nr. 37, deși era și viceprimar. Astrid Fodor a rămas primar al Sibiului, cu toate că și sentința ei era definitivă.

Citește și:

Culmea „legiuitorului“ în Bistrița-Năsăud. Problemele penale sunt „mai bine primite“ la primari decât niște banale încurcături administrative

3 COMENTARII

  1. Ups, va contraziceți singuri, domnul Astrid Fodor, din Sibiu, era consilier sau viceprimar in perioada in care a fost declarat incompatibil? Sau nici voi nu stiti, că na, prosti mai știți sa scrieți.

  2. Daca era un primar de 2 bani nu avea cu el nimeni,dar Nelut cum ai zicem noi Santani,nu ca a fost un primar bun ,ci de departe a fost si va fi cel mai bun primar care la avut vreodata com Sant.Dnle prefect nu am crezut niciodata ca puteti sa fiti asa de ‘luptator’,sa va dedicati [acuma cand Romania nu are ‘nici o problema’] cu atata ardoare de a ne ‘executa’ primarul.La ultimile alegeri prezedintiale santeni vau ales si pe dv,dar dnl primar a lasat la latitudinea fiecarui santan sa voteze dupa cum vrea,la toate alegerile dnl primar ia primit in com Sant atat pe liberali cat si pe p s d si va spune un om care a fost cu liberali 24 de ani.De ce nu ati venit in com Sant si sa luati pulsul santenilor,sa vedeti va acest om este sustinut [cu semnaturi de 80 o/o din dintre santeni].Dnle prefect va rog sa ne primiti si sa ascultati si parerea nostra nu numai a grupului de pucisti sustinuti de oameni’buni’ care vreau sa ne ia toata padurea care a mai ramas.

SPUNE-TI PAREREA