Anularea concertelor, spectacolelor și a pieselor de teatru, în această perioadă, duce la imposibilitatea unor persoane de a-și câștiga traiul. Multe evenimente au fost amânate sau chiar anulate, iar oameni și-au cerut banii înapoi. Totuși, unii artiști îndeamnă la solidaritate și fac un apel către cei care au plătit bilete în avans să nu ceară banii înapoi. Radu Afrim, unul dintre cei mai renumiți regizori din România, a transmis un astfel de mesaj.

„Ce vreau sa va spun. Sa va sugerez de fapt. În spectacolele care s’au anulat, am un număr important de actori independenți. Actori care nu sunt salariații teatrelor în care joaca dar sunt plătiți pe spectacol. În București, TNB e teatrul care are cei mai mulți actori colaboratori. Directorul instituției, actorul Ion Caramitru mi’a dat voie întotdeauna sa dau șansă unor tineri veniți dinafara instituției. Doar în Pădurea spanzuratilor sunt 18 (optsprezece) tineri actori care trăiesc exclusiv din aceste colaborări. Padurea trebuia sa joace de 3 ori in aceasta perioada. La Iasi in Orașul cu fete sărace am 7 studente la actorie care pierd niște banutzi prin suspendarea a doua spectacole, în Macelaria lui Iov am 3 colaboratori nesalariati (s’a suspendat un spectacol) iar în Trei surori (tnb) sunt 2 (s’ au suspendat 2 spect pana acum ). La fel, în Oameni și cartofi la Tam/Sf Gh sunt inclusiv copiii romi care se bucurau de banii primiți pe spectacol. Dacă exista printre dvs oameni care au cumpărat bilet și își permit sa nu ceara înapoi banii (deși știu ca la tnb biletele sunt destul de scumpe) sunt sigur ca aceasta e o modalitate de a ajuta acești tineri artiști independenți sa’si asigure traiul în aceasta perioada. Mulțumesc. Edit : mi’am permis sa iau în discuție mai sus doar unele spectacole (regizate de mine) însă situația e identica în oricare teatru care lucrează cu colaboratori și mai ales în cele câteva teatre independente de la noi care n’o duc prea bine nici în vremuri mai puțin triste“, a transmis Radu Afrim.

Radu Afrim este originar din Bistrița-Năsăud și a pus în scenă piesa „Pădurea spânzuraților“, după cartea cu același nume a prozatorului Liviu Rebreanu. „Pădurea spânzuraților“ este o producție impresionantă, cu participarea artistelor Teodora și Lenuța Purja, horitoarele cu noduri din Târlișua, locul de naștere a lui Liviu Rebreanu.

SPUNE-TI PAREREA