Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus.

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii exercițiului unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

Romania are legislatie in materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate intocmai”, se mai arata in document.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține poziția Avocatului Poporului. Astfel, Firea a declarat într-o intervenție telefonică la un post TV, că a avertizat asupra riscurilor venirii în țară a valului de români din zonele afectate de COVID-19. „Sunt Primar General al Capitalei și am spus de la început care sunt riscurile venirii în țară a unui număr foarte mare de români care muncesc în Italia și Spania. Știți foarte bine că am fost certat de dl prim-ministru. (…) Da, sunt întru totul de acord pentru adoptarea celor mai bune măsuri pentru protejarea populației”, a spus Firea.

SPUNE-TI PAREREA