De miercuri, şcolile şi grădiniţele vor fi închise pentru a feri aceste instituţii de posibilitatea apariţiei unor noi focare de coronavirus.

Măsura va fi valabilă 11 zile, cu posibilitatea de prelungire, însă experţii atrag atenţia că eficienţa măsurii depinde de gradul în care copiii şi studenţii vor evita aglomerările urbane.

Medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar din Capitală spune că este extrem de important ca aceşti copii să evite locurile aglomerate precum mall-urile sau spaţiile de joacă, altfel efectul s-ar putea să fie exact cel nedorit.

„În acest moment accentul principal trebuie pus pe măsurile individuale de protecţie, igienă şi evitarea zonelor de risc. Oricum, dacă se va decide suspendarea cursurilor pe perioada următoare este extrem de important ca aceşti copii să evite locurile aglomerate precum mallurile sau spaţiile de joacă, altfel efectul s-ar putea să fie exact cel nedorit. Ar trebui ca o astfel de măsură să vină însoţită de măsuri ce privesc limitarea accesului la astfel de locuri de recreere”, este de părere Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la spitalul miltiar din Capitală.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, este de părere că măsura închiderii şcolilor trebuie făcută gradual, subliniind faptul că e greu de crezut că cei mici vor sta în casă pentru o perioada foarte lungă.

„E o părere medicală. Primul e legat de situaţia epidemiologică actuală care, din punct de vedere al răspândirii în şcoli, riscul e mic. Al doilea element e legat de studii făcute de OMS după epidemia de gripă. S-a constatat că după închiderea şcolilor numărul de cazuri a crescut, pentru că stăteau copiii, relaţionau. E greu de crezut că vor sta în casă copiii pentru o perioada lungă. Şi al treilea element e legat de faptul că se îmbolnăvesc mai greu, copiii fac forme uşoare, nu s-a înregistrat vreun deces până la vârsta de 10 ani. Părinţii trebuie să înţeleagă şi dacă apar cazuri, ele nu afectează dramatic starea de sănătate a copiilor şi măsurile trebuie luate gradual. Dacă o să ajungem peste o lună, spre exemplu, când am avea zeci de mii de cazuri, atunci înseamnă că o să îngheţăm anul şcolar, universitar”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, alţi medici sunt de părere că acest tip de măsuri restrictive trebuie luate în acest moment, înainte ca numărul cazurilor de infectare să crească, iar sistemul medical să nu mai fie capabil să facă faţă cerinţelor.
„Decizia nu mi se pare deloc exagerată, în special dacă ne uităm la ţările cele mai afectate de această epidemie. China şi-a dat seama că singura soluţie pentru limitarea acestei epidemii o reprezintă acest tip de măsuri extreme, iar ele au avut succes. Italia, o altă ţară care a pierdut startul, a instaurat acum măsuri mult mai drastice, însă din păcate mai târziu decât ar fi trebuit. În România numărul îmbolnăvirilor cu siguranţă va creşte iar numărul îmbolnăvirilor va putea fi încetinit doar prin aceste măsuri restrictive. Să nu uităm că cei mici reprezintă un risc major, atât prin respectarea normelor de igienă, cât şi prin faptul că se joacă împreună. Prin această măsură se închide practic un circuit, legătura între copiii care merg la şcoală şi părinţii sau bunicii care îi duc zilnic. Suntem în punctul în care trebuie luate acest tip de măsuri pentru că odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri, creşte riscul cazurilor severe ce necesită tratamente intensive şi care pun întreg sistemul medical sub presiune”, este de părere Adrian Marinescu, medic infecţionist la spitalul Matei Balş din Bucureşti.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis luni închiderea tuturor şcolilor din România timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie. Măsura ar putea fi prelungită ulterior dacă situaţia o cere.

Măsura Executivului vine după ce experţii din cadrul Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase au propus nu doar închiderea şcolilor şi grădiniţelor până după Paşte, dar şi declararea stării de alertă, astfel încât magazinele să evite aglomerarea, iar furnizorii de transport să dezinfecteze frecvent spaţiul după fiecare ciclu de transport. Recomandarea grupului de experţi, condus de Raed Arafat, de închidere a şcolilor este însoţită de „recomandarea fermă către copii şi părinţii acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spaţiile publice aglomerate”.

2 COMENTARII

  1. A ieșit Arafat și a zis ca sunt interzise manifestări peste 1000 de persoane de ce nu închid și Mall urile și hipermarketurile ca acolo întra peste 1000 de persoane??

  2. DA DE VA DA dUMNEZEU MINTE SI FACETI ” vacantza mare ” DINTRE ANII DE STUDII, IN PERIOADA 15 DECEMBRIE – 15 FEBRUARIE ( 1 MARTIE ) , TIMP IN CARE ATAT COPIII VOR PUTEA STA ACASA FERITI DE INTEMPERII, FRIG, GER, NOROAIE SI CONTAMINARI DE TOATE FELURILE SI LA PROMARIILE CARE ADMINISTREAZA UNITATILE SCOLARE S-AR FACE ECONOMII IMPRESIONANTE REDUCANDU-SE CONSUMURILE DE ENERGIE TERMICA SI ELECTRICA DIN SCOLI , RAMANAND DOAR LA ” SUPRAVEGHEREA DE VEGHE ” A INSTALATIILOR … SA NU INGHETZE .
    Doamne da-le minte si deviruseaza-le microcipurile din capurile astea cu ” mintea inghetzata ” !

SPUNE-TI PAREREA