Premierul interimar Ludovic Orban a convocat duminică seară o şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria în contextul înmulţirii cazurilor de români infectaţi cu coronavirus pe teritoriul ţării. La întâlnire participă ministrul de Interne Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii Victor Costache, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Nicolae Bode, precum şi secretarul de stat Raed Arafat.

Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, timp de 14 zile, până în 23 martie.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici spre şi dinspre Italia din 9 martie 2020, ora 12.00 ora României până în data de 23 martie, ora 12.00”, a anunţat, duminică seară, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Cei care vin indirect, prin intermediul unor zboruri cu escală, vor intra în carantină

„Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere”, a mai spus Vela.

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală, a precizat ministrul.

Cetăţenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu

„Se permite accesul în România a cetăţilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de trece a frontierei, sub măsura obligatorie a carantinei”, a mai spus Vela.

În aceste judeţe există locuri pentru carantină şi se discută acum suplimentarea locurilor, a spus Raed Arafat, şeful DSU. El a dat exemplul pasagerilor unui autocar care au fost plasaţi în carantină în Oradea, după ce unul dintre pasageri a făcut febră. Acesta este testat în prezent pentru coronavirus.

Persoanele care intră în ţară pe la punctele de frontieră şi nu declară corect ţara din care vin vor fi acuzaţi de fals în declaraţii

„Vor fi verificări ample şi până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliţie, dacă cetăţeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declaraţia. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus Vela.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile impuse.

„Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a mai spus Vela.

 

Potrivit acestuia, în afara suspendării zborurilor, celelalte măsuri se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii.

 

Suspendarea cursurilor în şcoli va fi analizată luni

 

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că „dacă apare un singur caz într-o şcoală, se suspendă cursurile pentru întreaga şcoală.”

 

O nouă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va avea loc luni, la ora 16.00.

 

„Vizavi de suspendarea cursurilor în şcoli, acest lucru va fi analizat în şedinţa de mâine (luni, n.r.). Ca să fiu mai exact, e decisă o măsură împreună cu doamna ministru şi colegii din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dacă un singur caz apare într-o şcoală, cursurile sunt suspendate în toată şcoala. M-aţi întrebat de şcoli la plural şi am spus că acest lucru va fi decis mâine. Dar să ştie populaţia că dacă apare un singur caz într-o şcoală – şi anunţul e şi pentru directori, prefecţi, comitete judeţene – se suspendă cursurile în întreaga şcoală”, a spus Vela.

 

SPUNE-TI PAREREA