Joi, 5 martie Batalionul 817 Artilerie „PETRU RAREȘ“, cu sprijinul Primăriei localității Prundu-Bârgăului și al Fundației ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”, organizează o serie de manifestări pentru a marca sărbătoarea de suflet a militarilor de ieri şi de astăzi ai batalionului – un sfert de veac de tradiție și excelență.

Activitățile se vor desfășura după următorul program:

– Dezvelirea plăcii comemorative – joi, 5 martie, începând cu ora 10.30, la sediul unităţii din Prundu-Bârgăului;

– Ceremonie militară şi religioasă cu defilarea efectivelor batalionului – joi, 5 martie, începând cu ora 11.00, Parcul din centrul localității Prundu-Bârgăului;

– Vizitarea standurilor de tehnică, armament şi echipamente din dotarea militarilor batalionului – joi, 5 martie, începând cu ora 11.40, Parcul din centrul localității Prundu-Bârgăului.

Istoric

În data de 1 martie 1995 a luat ființă în garnizoana Dej, Divizionul 817 Artilerie Antitanc, în baza hotărârii C.S.A.T. și a ordinului ministrului apărării naționale, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizată.

În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României, în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată și redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei. Cu ocazia Zilei Armatei României, în același an, în fața complexului monumental din Municipiul Carei, președintele României Emil Constantinescu, înmânează divizionului Drapelul de Luptă.

În anul 2000 divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ”PETRU RAREȘ” și steagul de identificare.

Concomitent cu procesul de operaționalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Hertegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale, unde militarii batalionului au fost apreciați pentru profesionalism și conduită.

O filă de aur în istoria batalionului a fost scrisă de militarii unității care pe parcursul acestor ani au participat la compețiile sportive naționale și internaționale, obținând rezultate remarcabile.

Istoria recentă a batalionului se măsoară prin miile de proiectile care au lovit țintele în poligoanele de instrucție din Bogata, Cincu, Cârțișoara și Sîi.

Pentru rezultatele remarcabile obținute de militarii unității în îndeplinirea misiunilor încredințate precum și la activitățile desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, în anul 2015.

SPUNE-TI PAREREA