Opțiunile organizației liberale Bistrița-Năsăud privind candidații pentru alegerile locale sunt destul de bizare, în condițiile în care, PNL-ul și-a declarat, în ultimii ani, dezaprobarea pentru problemele penale ale social-democraților.

Dumitru Tomșa, primarul ALDE al localității bistrițene Urmeniș, care a fost prins de Ministerul Dezvoltării că a plătit prețuri supraevaluate de zece ori pentru modernizarea unor toalete din localitate, a trecut la PNL și va candida la alegerile locale din partea liberalilor. Primarul ALDE controlat a fost validat duminică drept candidatul PNL pentru primăria Urmeniș. Ioan Țintean, reprezentantul ALDE Bistrița-Năsăud, a spus că organizația sa nu a fost anunțată cu privire la decizia lui Tomșa.

Lucrările supraevaluate au fost descoperite de Inspectorii în construcţii şi corpul de control al Ministerului Dezvoltării, care au declanșat în decembrie anul trecut un control amplu în localitățile care derulează proiecte prin controversatul program național de dezvoltare locală (PNDL).

La modernizarea şcolii din comuna Urmeniș, unde obiecte sanitare din toaleta şcolii costă de zece ori mai mult decât ar fi trebuit. O recunoaşte chiar primarul Dumitru Tomșa, care a declarat pentru Știrile Pro TV că ″la grupul sanitar era pus un lavoar normal, care costă 60 de lei şi era pus la plată 600 de lei. Am omis şi eu şi dirigintele de şantier, nu ne-am uitat ca lumea”.

Primarul a trimis la decontare facturi supraevaluate și pentru dispensarul din localitate, dar și pentru lucrările de canalizare.

Primarul ALDE a fost criticat chiar de ministrul Dezvoltării, Ioan Ștefan (PNL), cel care a demarat controalele la proiectele PNDL. ”În judeţul Bistriţa, lucrări neefectuate… despre ce vorbim? Nu e o greşeală, nu s-a întâmplat să greşească o grindă, vorbim despre neefectuarea unei lucrări cerută a fi decontată. Nu, aici nu mai e doar o simplă greşeală. S-a terminat cu lucrările de mântuială, deci Ministerul Lucrărilor Publice nu va plăti decât lucrările efectuate conform proiectelor”, a spus Ștefan, potrivit Știrile Pro TV.

De asemenea, PNL Bistrița-Năsăud l-a validat pentru o nouă candidatură pe Encian Vasile – comuna Matei, care este în conflict de interese.
Agenția Națională de Integritate l-a acuzat că, în calitate de primar, a încheiat la datele de 28 aprilie și 30 aprilie 2014, două contracte de închiriere pajiști cu Asociația Crescătorilor de Taurine Corvinești, al cărei președinte a fost până la data de 25 aprilie 2014.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Vasile Encian a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se arăta într-un comunicat publicat pe site-ul ANI. Primarul și-a epuizat toate căile de atac și a pierdut procesul cu ANI.

Ultima sentință definitivă din acest dosar datează din 18 iunie 2019, când Înalta Curte de Justiție și Casație a respins recursul făcut de primar, ca nefondat.

Liberalii nu și-au pronunțat încă o poziție fermă nici vizavi de Traian Ogâgău, condamnat în primă instanță.

SPUNE-TI PAREREA