Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale. Astfel, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale, potrivit unui proiect de ordin al Președintelui ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare. Actul ANSVSA se află în dezbatere publică.

Reguli generale de biosecuritate pentru exploataţiile de porcine:

Art. 3. Creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă.

(2) Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă.

Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă:

Citește mai departe…

ACTUALIZARE: ANSVSA dezminte informațiile potrivit cărora a emis un ordin potrivit căruia porcii nu vor mai putea fi crescuți în afara fermelor de suine. Instituția a precizat că au existat consultări cu asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne pentru stabilirea unor reguli de bună practică pentru creșterea animalelor în cauză.

Mai mult, instituția a precizat că această discuție a avut loc pentru diminuarea  pagubelor economice cauzate de răspândirea pestei porcine africane în țară.

”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.”, a transmis ANSVSA într-un comunicat.

 

2 COMENTARII

 1. Ma… n-am nimic cu bietii ci.o.mar.lani … care au venit de la tzara la oras cu vaca, gaini, capra si purcel … DACA AR AVEA AMENAJAMENTELE AGRICOLE ( COTETZE , FOSE SEPTICE SI PADOC PTR DEJECTIILE EMISE ) si ACORDUL VECINILOR scris ( si dat autentic in fatza unui notar public , de catre absolut toti colocatarii sau vecinii fara exceptie ) de pana la cel putin 100 o suta de metri dearoata … in toate partile ( directiile … ) , ca sa nu ne imputzeasca , sa nu ne disturbe confortul cu mirosurile insuportabile prin care ne spurca casele si panza freatica cu dejectiile lor … !
  PROBLEMA ESTE CA 95 % DINTRE ACESTIA NU AU NICI UN AMENAJAMENT LEGAL SI NICI CARE SA PREVINA IMPUTZIREA CU DEJECTIILE EMANATE SI POLUAREA APELOR IN ZONA IN CARE LOCUIESC SI IN CARE-SI AU EXPLOATATIILE si-i doare fix in ” ruc ” de noi totzi …
  CONSIDER CA A SOSIT MOMENTUL … SA FIE INTERZISE ASTFEL DE PRACTICI si daca vor sa-si tina animale de casa, sa se mute inapoi la tzara de unde au venit, ori sa-si cumpere si sa-si construiasca legal, ferme sau microferme de animale , inafara localitatilor, asa cum exista o lege, la cel putin 2,5 Km de acestea si unde sa nu polueze in nici un fel, sa-si inregistreze si supravegheze animalele cu medicii veterinari… asa cum scrie la ” carte ” .
  Astfel , supravegheati strict, s-ar preveni tot felul de boli si de ” peste ” … de toate felurile prin care efectiv ne imbolnavesc… ” ptr ca nu au ei alte mijloace dre trai „cica … dar nimeni nu-i obliga musai sa stea si sa locuiasca la oras, daca sunt sarantoci , n-au mijloace de trai civilizat fara sa polueze si sa deranjeze pe nimeni si ” ce-i pe ei e si-n valiza ” si duca-se inapoi de unde au venit … !
  TARE MA TEM IO CA VIN ALEGERILE SI NIMENI NU SE INCUMETA SA PUNA IN APLICARE ACEASTA DISPOZITIE CA ” ie MOCICOSI RAU DE TOT, IE prosti… si ie multi … dar VOTEAZA ” … !
  AVEM SI NOI UN ASTFEL DE CI.O.MAR.LAN … care pe o raza de 1 km dearoata pe toti ne imputzeste fiind singurul din zona cA are porci, vite si pasari, pe care le tine in amenajamente atipice, fara fosa septica corespunzatoare si fara nici un acord al vecinilor, piSalaul dejectandu-l exact intr-un canal de ape pluviale, care ne-au spurcat toate fantanile din zona si ne-au facut apa nefolosibila altfel decat sa ne udam florile si iarba cel mult . Nu mai zic de mirosurile insuportabile pe care ni le ” pompeaza ” in nas zilnic, de nu putem sa ne deschidem geamurile si sa ne aerisim casele absolut deloc de duhoarea emanata de acest cio.mar.lan .
  MA SI NICI O AUTORITATE PUBLICA NU IA ATITUDINE IMPOTRIVA LUI !

 2. Oameni buni, puneti mana de la mana si cumparati un teren undeva langa smardoii de la guvernare care va conduc si acolo faceti si puneti tot felul de porci si alte oratanii sa li se cace in nas si atunci cu siguranta ca se va aplica si aceasta lege , altfel sunt doar fluturi inainte de alegeri .

SPUNE-TI PAREREA