„Nesimțirea“ funcționarilor publici de la ghișeele statului, la care trebuie să te apleci la 90 de grade și să depui hârtii în dosar cu șină, a devenit legendară. Nu te lămuresc niciodată cu privire la actele de care ai nevoie când trebuie să depui un dosar, te întorc din drum de zece ori ca să îți mai ceară o hârtie, vorbesc la telefon cu rudele, mănâncă ori se dau cu ruj în timp ce tu aștepți să îți rezolve o treabă.
Toate acestea vor lua sfârșit în Bistrița-Năsăud unde prefectul a răspândit chestionare prin instituții, pentru a afla părerea oamenilor despre funcționarii publici cu care intră în contact. Acestea se găsesc, începând de astăzi, la Instituția Prefectului Județul Bistrița-Năsăud (la intrarea principală și la Serviciul de Pașapoarte), Agenția Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică, Trezorerie, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.

Ideea nu este rea. Sunt, într-adevăr, în sistemul public, și angajați care nu se comportă cu profesionalism.
Dar nu cred că bistrițenii și românii, în general, sunt pregătiți pentru acest gen de judecată. Prefectul Stelian Dolha și-a argumentat decizia spunând că acesta este un procedeu folosit în țările civilizate. Da, doar că în țările civilizate sunt mai multe chestiuni cvilizate în discuție, nu doar funcționarii. Salariile oamenilor, standardele de viață, legile, sistemul, cetățenii, toate sunt puțin mai civilizate.
La noi, până ce oamenii ajung la ghișee, acumulează zeci de frustrări și nemulțumiri, pornite de la nivelul de trai, legi incorecte, condiții grele de trafic și diverse neajunsuri. Ei nu intră în contact cu șefi de instituții, miniștri sau lideri de stat. Funcționarii publici sunt singurii cu care interacționează direct și își varsă nervii pe ei, fie că sunt nesimțiți sau nu. Desigur, să lucrezi la un ghișeu unde procesezi acte, în mod repetitiv, nu e un lucru prea încântător pentru nimeni. Cine crede că un funcționar trebuie să fie mereu afabil și cu un zâmbet până la urechi, este un ipocrit. dar e drept că trebuie să îți faci treaba în mod profesionist. Chiar și așa, se vor găsi destui care să te înjure și să fie nemulțumiți de tine.

Decizia prefecturii de a da undă verde cetățenilor să își exprime nemulțumirile față de funcționari mi se pare incorectă. Cred că majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de salarii, pensii mici, drumuri proaste, taxe exagerate, birocrație și formalități stufoase în toate domeniile. Dar Instituția Prefectului se spală pe mâini de neajunsurile din sistem și îi bagă pe sărmanii lucrători de la ghișee în linia întâi, sub mitraliera cetățeanului sătul, nemulțumit și îngrețoșat de toate cele.

O să dau un exemplu care nu ține neapărat de vreo instituție enumerată mai sus, dar este reprezentativ pentru ceea ce vreau să scot în evidență. Într-o zi eram cu copilul la medicul de familie, la un dispensar unde asistentele se află în spatele unor ghișee cu geamuri, de unde eliberează rețete, scutiri sau trimiteri. O pacientă s-a adresat unei asistente și a întrebat-o cum trebuie să ia medicamentele. Asistenta i-a explicat cât se poate de amabil că trebuie să le ia exact cum i-a prescris medicul și i-a dat câteva lămuriri. Pacienta a început să țipe la ea, era extrem de iritată, a zis că ea are și alte lucruri pe cap, nu se poate gândi la cum să ia medicamentele. Eu am căscat ochii mirată. Femeia a venit la doctor și se comporta de parcă asistenta din spatele geamului ar fi trebuit să vină acasă la ea să îi administreze medicamentele la ore fixe. În final, a plecat nervoasă amenințând că dacă va păți ceva, va fi vina asistentei.
Astfel de oameni întâlnești frecvent. Ei sunt mereu nemulțumiți de ceva și mereu caută pe cineva pe care să dea vina. Mai ales când au treburi pe la doctor sau instituții.

Poate o parte dintre cetățeni vor știi să își argumenteze opiniile și să judece obiectiv atitudinea celor de la ghișee. Dar eu mă tem că majoritatea nu vor faca asta și că Prefectura va trebui să mai angajeze oameni care să proceseze și să filtreze feedback-urile cetățenilor.

SPUNE-TI PAREREA