Numărul persoanelor care au sosit din Italia în Bistrița-Năsăud a crescut de la 6 la 22 în decurs de două zile. Cele 22 de persoane sunt monitorizate la domiciliu și sunt obligate să anunțe autoritățile dacă intervine vreo schimbare în starea lor de sănătate. Aceste persoane nu vin din zone de carantină ale Italiei și nu prezintă simptome de boală.

„Evoluția este de la o zi la alta pentru că lumea circulă, au fost și în concedii. Toate persoanele au fost monitorizate, le-am identificat medicii de familie, se ocupă de ei, primesc concedii pe perioada cât stau acasă. Noi le eliberăm o adeverință pentru perioada în care ei trebuie să rămână la domciliu și, pe baza acesteia, medicii de familie le dau concediu. Nu e un concediu medical, e un concediu cu un cod specific, pentru situația aceasta“, a spus Anca Andrițoiu, directorul DSP BN.

Aceasta a mai explicat cum sunt selectate persoanele care rămân sub supraveghere la domiciliu, în funcție de zona din care vin. Totuși, până acum două zile, la granițe, persoanele care intrau în țară puteau să completeze chestionarele și cu date eronate, care nu corespund cu realitatea. În momentul de față, s-a introdus și un paragraf care atrage răspunderea penală în cazul în care datele sunt eronate. Chiar și așa, există persoane care declară că vin din alte zone sau țări, ori nu își dau datele de contact reale.

„Sunt zone cu risc maxim și sunt zone cu risc mai redus. Zonele de risc maxim sunt China continentală și cele 11-12 localități din Italia care se află în carantină. În mod normal, acum, la noi, n-ar mai trebui să sosească persoane de acolo pentru că acele localități sunt închise. Nu mai intră și nu mai iese nimeni.
Deci acestea sunt zonele cu risc crescut. Orice persoană fără simptome care vine din aceste zone intră și la noi în țară în carantină. Protocolul este că ei sunt carantinați la intrarea în țară. Deci în județul pe unde intră în țară.
A doua categorie de persoane sunt cele care vin din regiunile Lombardia și Veneto, nu din acele localități carantinate, care vor fi monitorizați la domiciliu.
Noi suntem anunțați de colegii noștri de la graniță atunci când intră în țară. Toate persoanele care intră în România completează un chestionar unde sunt datele lor de contact care sunt foarte importante și care e noi ne interesează ca să îi putem localiza. Sunt și date despre călătoria lor, despre localitățile unde au fost, dacă au intrat în contact cu persoane bolnave… De două zile, pe aceste chestionare a mai fost introdus un pragraf referitor la responsabilitatea completării corecte a datelor. Pentru că au fost și situații în care s-au dat date false. Și atunci a apărut acest paragraf care îi responsabilizează pe cei care completează datele. Orice informație falsă se poate pedepsi fie cu amendă, fie chiar cu închisaoare.
Restul persoanelor care vin din Italia, din restul Italiei, sunt libere să se deplaseze, decoamdată“, a mai spus Anca Andrițoiu.

Nici persoanele care sunt obligate să rămână la domiciliu nu sunt monitorizate cu foarte mare strictețe. Teoretic, ele ar trebui să rămână în casă, dar, practic, s-ar putea duce, scurt, până la un magazin din apropiere. De asemenea, nu există niciun fel de obligație pentru persoanele care stau în preajma lor.

Ei trebuie să stea la domiciliu. Acum, domnul profesor Streinu Cercel spune că o persoană poate, scurt, să iasă să facă cumpărături. Domnul doctor Arafat spune că toată lumea rămâne la domiciliu. Noi am consiliat oamenii să rămână acasă, medicii de familie, că ei sunt cei mai aproape și ei sunt cei care verifică, avem și vizite, se trimite cineva să vadă dacă persoana este la domiciliu, se vorbește zilnic cu ei și au datoria să ne informeze dacă există vreo modificare în starea lor de sănătate“, a mai precizat directorul DSP.

2 COMENTARII

  1. No… diaspora noastra draga … deja s-a c*cat in nadragi de frica si de spaima ?!
    Cand este vorba sa munceasca in Romania, unde sa contribuie cu bani pentru serviciile sociale ( scoala, betegi, nimurugi, pensionari, batrani si handicapati … etc. ) … au fugit toti in ” Hevuropa si-n Hamerica ” … si cand este vorba de spitalizare, leacuri, medicatie… fug inapoi si vin ” acasa ” pe capul nostru ?
    De ce nu stati ma acolo pe unde dormiti pe sub toate podurile si viaductele si de unde cu havuroi, ne-ati ” spart ” toate preturile de la produsele din Romania, ne-ati ” stricat ” toti doctorii si toate serviciile publice… toate ” costurile ” de pe la caminele de batrani si de copii … ptr ca voi platiti in hevuroi si indifarent cat …
    Da stati acolo ma cand trebuie sa va tratati medical si nu mai veniti inapoi … sa ne mai infectati si pe noi , ca acolo contribuiti voi cu bani nu in aceasta tzara saraca si vai de capul nostru !
    MA NU VA E RUSINE SI GROAZA IN FATZA LUI DUMNEZEU ?!

SPUNE-TI PAREREA