Muncitorii veniți din Asia să muncească în România au stârnit dezbateri în spațiul public, atât pe tema rasismului, dar, mai ales, pe tema condițiilor de muncă și a salarizării. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a fost întrebată în cadrul unei vizite la Bistrița despre crearea unor condiții de muncă românilor care s-ar întoarce din străinătate dacă ar fi remunerați decent în țara lor. Violeta Alexandru a făcut referire la activitatea Agenției Naționale a Forței de Muncă și la activitatea agențiilor județene, spunând că este profund nemulțumită.

„Să știți că sunt în plin proces de reorganizare a Agenției Naționale pentru ocuparea Forței de Muncă. Sunt profund nemulțumită de activitatea instituției centrale și, implicit, de cea a celor județene. Eu cred că instituțiile din România au eșuat în a gestiona solicitările din partea angajatorilor pentru persoane dispuse să muncească, respectv au eșuat în ceea ce privește încurajarea oamenilor să-și găsească un loc de muncă corespunzător pregătirii. Nu fac o statistică, eu cred că este dreptul fiecărui angajator să identifice cele mai potrivite persoane pentru activitea pe care o desfășoară, dacă apreciază că baza de date a AJOFM din județul în care activează oferă informațiile de care are nevoie, eu am încredere că angajatorii români iau în considerare și această sursă de informație.
Pe de altă parte, vă mărturisesc că sunt nemulțumită vizavi de ce apare în evidențele unei asemenea instituții județene. Adică chiar cred că nu este conectată, nu este suficient de atentă la categoriile de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Cu privire la contingent, la cei care sunt în afara spațiului comunitar și vin să lucreze în România, este dreptul oricărui angajator să ia în considerare și această opțiune dacă disponibilul pe care îl oferă AJOFM sau din alte surse de unde persoana/angajatorul se interesează nu găsește forță de muncă potrivită nevoii pe care o are, este dreptul acesteia să ia de pe piața liberă inclusiv persoane care vin în România din spațiul extracomunitar și își caută un loc de muncă“, a spus Violeta Alexandru.

„Nu e vorba de lege, e vorba de eficiență. Că așa pe lege toată lumea îmi demonstrează că e pă lege. Când te uiți la rezultate, constați că a ajuns o instituție plătitoare de subvenții și neconectată la nevoile pieței de muncă. Nu mă mulțumește deloc să-mi arate statistici cu plățile pe care le-au făcut, ba chiar avem și alte instituții ale statului cu ar fi ANPIS care efectuează cu mult mai multă eficiență plăți, dacă despre asta vrem să fie ANOFM . Dar eu cred că trebuie să fie mai mult de atât. Să meargă proactiv, să găsească soluții prin care să ofere inclusiv consiliere și asistență continuă pentru persoane să-și găsească acel loc de muncă care li se potrivește. Or această funcție, ANOFM nu o îndeplinește. Toate târgurile de locuri de muncă sunt, ca și rezultat, complet ineficiente. Aceștia sunt bani publici care nu duc la rezultate când te uiți în nevoia angajatorilor și când te uiți la oamenii care îți vorbesc despre faptul că nu își găsesc loc de muncă“, a mai spus ministrul muncii.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA