Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a efectuat o vizită inopinată în județele Cluj și Bistrița-Năsăud, cu scopul de a verifica șia îmbunătăți serviciile sociale.

„Alocările sunt substanțiale în domeniul serviciilor sociale, contează calitatea. Și această calitate este necesar să o verifici în teren pentru a te asigura că este cea optimă“, a apreciat ministrul muncii în cadrul unui briefing de presă la sediul Instituției Prefectului.

Aceasta a fost întrebată cum comentează bugetarea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din țară, care, în unele cazuri, au primit doar 21% din necesarul bugetului. Situația este valabilă și în Bistrița-Năsăud, unde bugetul până în luna iunie a fost suplimentat de căre Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

„Așa este, dar nevoia de bugetare suplimentară trebuie să meargă în paralel cu o evaluare a modului în care sunt gestionate aceste servicii în prezent. Sunt soluții pentru optimizarea costurilor, sunt soluții pentru a regândi anumite tipuri de servicii într-o altă formă și posibil cu alte tipuri de costuri. Mai ales pentru adulții cu dizabilități intelectuale unde România este cu mult în urmă față de ce este standard și ce mod de lucru au toate țările membre în Uniunea Europeană. Deci alocarea insuficientă, este adevărat, trebuie să fie… completarea acestor fonduri trebuie să meargă concomintent cu o reformă, cu o regândire puțin a tipurilor de servicii, cu accent pe adulții cu dizabilități, pe bătrâni, acolo unde avem deficit în modul de lucru mai degrabă nereformat decât reformat“, a comentat Violeta Alexandru.

SPUNE-TI PAREREA