Ministrul Muncii și Protecției Sociale a efectuat o vizită inopinată la Bistrița, după ce a trecut prin județul Cluj. Aceasta a spus că preferă astfel de vizite, neanunțate, pentru că nu își dorește niciun fel de regie.

La briefingul de presă de la Bistrița a fost întrebată când se va pune în aplicare legea care prevede scăderea vârstei de pensionare la mamele care au trei sau mai mulți copii.

Conform capital.ro, noua lege a pensiilor va intra în vigoare din 2021 și introduce o reducere a vârstei de pensionare a femeilor cu copii. Aceste reduceri pentru mame au fost obiectul mai multor propuneri legislative în ultimii ani dar nici unele nu au intrat în vigoare pentru că au fost blocate în Parlament.

„Eu nu am informații că ea nu se aplică în acest moment. Voi face o verificare asupra acestui aspect, dar știu că există posibilitatea pentru orice persoană, mai ales pentru cele care au mai mulți copii, să solicite o pensionare în orice moment al activității pe care o desfășoară“, a spus Violeta Alexandru.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede noua lege.

Această reducere nu va putea fi însă cumulată cu vreo altă reducere a vârstei de pensionare. De asemenea mamele care doresc să beneficieze de reducere trebuie să se implice activ în creșterea copiilor până ce aceștia împlinesc 16 ani și să îndeplinească condiția stagiului minim de cotizare. O reducere suplimentară se va aplica mamelor începând cu al patrulea copil. Aceste „mame eroine” vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare copil, începând cu al patrulea. Concret o mamă cu patru copii poate ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci va beneficia de o reducere cu opt ani.
Reducerea se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Reamintim că în ianuarie 2020, vicepremierul Raluca Turcan a lansat în spațiul public ideea creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani, într-o primă fază doar sub forma unei opțiuni a salariatului. Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a făcut niște clarificări. Conform acesteia, guvernul se află într-o fază de documentare, abordarea fiind totuși serioasă. A mai precizat că nu a vorbit nimeni despre obligativitate, ci doar de opțiune

SPUNE-TI PAREREA