Mai mulți fermieri din Ilva Mică au cerut sprijinul Instituției Prefectului într-o problemă care pune în încurcătură autoritățile locale și județene.

„Zeci de fermieri din Ilva Mică se confruntă de 4 ani cu problema lipsei de acces la pășunile comunale pentru hrana animalelor pe care le dețin. Este vorba de proprietari de oi și vaci pentru care administrația locală nu a găsit o soluție rezonabilă de 4 ani încoace și care, în lipsa accesului la pășuni nu primesc nici subvențiile de la APIA“, spunea acum câteva zile prefectul Steian Dolha, în urma unei întâlniri cu fermierii.

În realitate, problema acestor fermieri este lipsa organizării într-o formulă legală. Cu alte cuvinte, pășunile au fost concesionate unui număr restrâns de persoane care au calitatea de persoane fizice autorizate sau sunt organizate într-o formă juridică. Aceste persoane și alți oameni din comună au avut, până la o vreme, o înțelegere verbală între ei privind pășunatul animalelor. În momentul în care nu s-au mai înțeles, ei au cerut ajutorul prefectului.

„A început cu doi fermieri care au venit în audiență și care mi-au spus că numărul lor e mult mai mare. De asta le-am spus, întâlniți-vă acasă și merge prefectul la dumnevooastră. Că așa mi se pare firesc, ăsta este rostul nostru, nu să stăm în fotoliile astea confortabile prin instituții și cetățeanul pe-afară cu probleme să nu îl băgăm în seamă. S-a mai întâmplat. Mi-au zis că până acum le-a fost frică, de asta nu au zis nimic.
Când am ajuns acolo și, spre corecta informare a domnului primar de la Ilva Mică, erau 39 de fermieri. 39 de fermieri care aveau 1800 de oi,80 de vaci și vreo 10 bivolițe care nu aveau pășune, nu aveau nici subvenție de la APIA, n-aveau nimic. Mă întreb dacă trebuia să rămân indiferent la 40 de fermieri acolo care așteptau, totuși, ca cineva să le întindă o mână de ajutor. Ce le-am cerut domnului primar și primăriei din Ilva Mică. În primul rând, o acuzație care acolo li s-a făcut, că licitația n-a fost făcută publică. Și atunci actul prin care licitația s-a făcut publică, pentru concesionarea pășunilor, caietele de sarcini, cum arătau caietele de sarcini, astea sunt acte pe care trebuie să mi le pună la dispoziție“, a spus prefectul Stelian Dolha.

Aurel Horea, primarul comunei Ilva Mică, spune că licitația a fost făcută în 2016 și anunțul a fost publicat inclusiv în monitorul oficial. Pe de altă parte, contractul pentru concesionarea pășunilor, care se face pe 7 ani, se întocmește între Primăria Ilva Mică și o entitate juridică, nu pe persoană fizică. Aurel Horea a mai spus că aceasta este mai mult o temă de campanie electorală și că mulți dintre cei care au participat la întâlnirea cu prefectul au venit de curiozitate, iar o parte din ei nici măcar nu dețin animale. Acesta va mai subliniat că totul a fost coordonat de către un contracandidat la primărie.
De asemenea, a precizat că a fost verificat de Curtea de Conturi pe această speță şi nu s-a găsit nimic ilegal.

Totuși, prefectul județului face presiuni pe primarul din Ilva Mică să găsească o soluție, deși este conștient că nu are o opțiune legală.

„Chiar dacă legal esși acoperit, moral nu ești. I-am propus și propun următorul lucru: sunt vreo șase persoane autorizate și un reprezentant al cooperativelor agricole, să-i cheme și să renunțe la o parte din blocurile care le-au concesionat de pășune și să facă o altă întâlnire la care să le împartă la restul care acum au rămas fără pășune. Și al doilea… în 2021 adică la anul trebuie să-și facă angajamentul pastoral fără de care el nu mai poate să pășuneze. Din momentul în care își face angajamentul pastoral el nu mai poate să nu țină cont de oamenii ăștia care azi nu au pășune”, spune prefectul Stelian Dolha.

1 COMENTARIU

  1. Pai, le trebuie sa fie ” fermieri ” fara sa aiba nici un fel de proprietate si toti vor pe domeniul public ( cum era pe vremea comunistilor ), ori particular al oamenilor din comuna fara sa plateasca la nimeni nimic .

SPUNE-TI PAREREA