Pe final de mandat, problemele, mai mari sau mai mici, ale mai multor primari și viceprimari din Bistrița-Năsăud au ieșit de la naftalină. În mod paradoxal, primarii cu dosare sau condamnări penale, sunt lăsați în pace să își continue munca, iar cei care au avut niște banale încurcături care, între timp, au și fost eliminate din lege, rămân fără funcții.

Primarul comunei Șanț, Ioan Szabo (PSD), a fost demis de urgență, fiind declarat incompatibil după ce a făcut parte din Consiliul de Administrație al Școlii. În momentul de față, acest aspect nu mai are nicio însemnătate în materie de incompatibilitate, dar, la acel moment, a contat. În aceeași situație se află și viceprimarul comunei ILva Mică, Ilie Mușina, doar că demiterea lui nu intră competențele Instituției Prefectului. El va trebui să fie demis de Consiliul Local din Ilva Mică, dacă se va lua această decizie.

„La momentul în care s-a făcut raportul de evaluare era în vigoare un articol prin care se prevedea clar că este interzis ca un primar și viceprimar să fie în consiliul de administrație la o instituție publică, insituție publică fiind și școala. Ulterior, a fost reglementat și s-a completat legea în sensul în care pot să facă parte din consiliul de administrație de la școli“, a exlicat juristul Instituției Prefectului.

Vasile Encian, primar PNL în comuna Matei, a fost acuzat că, în calitate de primar, a încheiat la datele de 28 aprilie și 30 aprilie 2014, două contracte de închiriere pajiști cu Asociația Crescătorilor de Taurine Corvinești, al cărei președinte a fost până la data de 25 aprilie 2014.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Vasile Encian a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se arăta într-un comunicat publicat pe site-ul ANI. Primarul și-a epuizat toate căile de atac și a pierdut procesul cu ANI. Însă el nu va fi demis din funcție, pentru că, în cazul conflictului de interese, nu este prevăzută demiterea.

„În ceea ce îl privește pe primarul de la Matei, după cum ați putut să observați, pe site-ul ANI și pe portalul instanțelor, este vorba despre un conflict de interese cu indicii despre săvârșirea unei infracțiuni. Deci, în primul rând, ca să se cunoască, încetarea mandatului prin ordin al prefectului se face fie prin sesizarea ANI, fie prin sesizarea partidului dacă e încetarea calității de membru. Prefectul nu se autosesizează și nu ia singur hotărâri. În cazul în care rămâne definitivă o hotărâre judecătorească penală, se va comunica prefectului și se va lua decizia pe care o stabilește instanța. Atâta timp cât e un conflict de natură penală, instanțele sunt cele în măsură să judece și să ajungă la o soluție. Totuși, Instituția Prfectului, în 2019, în otombrie, a solicitat la ANI să ne comunice care e stadiul dosrului penal, și în situația în care au o soluție definitivă, să ne-o comunice și nouă ca să știm dacă avem ceva de făcut. ANI ne-a comunicat, pe scurt, că doarul este pe rolul Parchetului de la Beclean și că e încă în curs de cercetare. Dacă ar fi fost un conflict de interese administrativ, raportul ar fi fost comunicat prefectului. “
Încetarea mandatului se face numai pentru incmpatibilitate, niciodată pentru conflict de interese. Fiind un conflict de interese de natură penală, trebuie să se ajungă la o soluție definitivă“, a mai explicat juristul.

SPUNE-TI PAREREA