Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca

Comuna Budacu de Jos din Bistrița-Năsăud are în componență cinci sate: Budacu de Jos, care este reședința, Buduș, Jelna, Monariu și Simionești. Zona a devenit tot mai atractivă, în ultimii ani, pentru orășenii care au vrut  să se retragă din pesajul urban și s-au stabilit în comună, cu preoponderență în satul Jelna.  „Atracția“ este reciprocă, în sensul că foarte mulți oameni din Budacu de Jos lucrează în oraș, iar copiii lor învață la școlile din municipiu, din clasa zero până la liceu.
Primarul comunei, Florin Simionca, a făcut cam tot ce a ținut de partea administrativă pentru a crea condiții decente de trai în comună, cel mai mare deziderat fiind acum introducere rețelei de gaz.

În cel mai recent mandat, a făcut demersurile pentru extindere rețelei de apă și canalizare în toată comuna.

 

„La Jelna am finalizat lucrarea, continuăm în celelalte patru sate, cu o altă stație de epurare la Monariu. Din cauza faptului că așa este la noi procedura de achiziție, de anul trecut, din luna februarie și până în octombrie, în 26, n-am reușit să lucrăm nimic, pentru că firmele s-au contestat între ele.

A venit perioada de iarnă, nu se prea poate lucra iarna. Acum firma a început deja să lucreze, dar am pierdut un an de zile în care nu am făcut mare lucru, decât să răspundem contestațiilor. Dar câștigătorul a rămas cel pe care l-am stabilit noi. Deci procedura a fost corectă“, a explicat primarul.

Grădiniță nouă în Budacu de Jos

Printre obiectivele finalizate recent se numără grădinița din Budacu de Jos, două cămine cultural, în Budacu de Jos și Buduș. De asemenea, se construiește o grădiniță nouă în localitatea Jelna, care va fi gata în octombrie 2020.

Dispensar în construcție, în Budacu de Jos

Comuna are doi medici de familie, vecinătatea față de municipiu fiin un avantaj, iar în august-septembrie 2020 va fi gata și noul dispensar în Budacu de Jos, care este deja ridicat.

Rețeaua de drumuri județene care tranzitează comuna Budacu de Jos este în proces de modernizare.

 

„Practic, comuna noastră va avea, în întregime, toată rețeaua de drumuri județene asfaltată. Dacă președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a avut grijă și ne-a prins în acest mare proiect, avem toate motivele să îi mulțumim și să îi fim recunoscători“, a spus Florin Simionca.

 

În satul Budacu de Jos trăiește o comunitate importantă de romi, iar progresul lor social s-a văzut în ultimii ani. Primarul spune că numărul celor care depind de ajutor social a scăzut de la aproximativ 50-60 de persoane în urmă cu câțiva ani, la 9 persoane.

„Romii sunt oameni foarte harnici. Chiar foarte puțini sunt cei care n-au un loc de muncă stabil. Până în 10 persoane. În rest, au locuri de muncă stabile,  putem să vedem acest lucru și în ceea ce înseamnă ajutoarele sociale de altădată. La ajutorul social avem 9 persoane, dintre care șase fără drept de muncă, și trei cu drept de muncă de 10 ore.  A scăzut foarte, foarte mult numărul oamenilor care nu au loc de muncă. Acum câțiva ani erau în jur de 50-60 de oameni asistați social, erau și mai mulți în urmă cu 12-14 ani.  Nivelul de trai a crescut, casele oamenilor arată altfel. Se vede foarte clar. Pentru că orice fonduri care s-au atras în comună au adus plus valoare“, a mai spus primarul.

O altă diferență care se vede acum, față de anii anteriori, este transformarea ramurii Agricole. Majoritatea oamenilor din comună au un loc de muncă în oraș și singurele munci pe care le mai fac pe lângă casă sunt să tundă iarba sau să curețe zăpada. Terenurile sunt lucrate de companii, care au proiecte pe fonduri europene în agricultură.

„Sunt ferme în Budacu de Jos, care au proiecte pe fonduri europene care lucrează terenurile de la noi din comună. Oamenilor le convine, pentru  că dacă nu ai utilaje, nu poți merge la muncă la câmp. Dacă nu lucrezi mencanizat, nu are rost“, a spus Simionca.

În comună există o școală care a fost reabilitată în 2008, unde învață 266 de copii. Majoritatea copiilor învață la școlile din municipiul Bistrița, având transport gratuit, asigurat de primărie.

 

„Asigurăm transportul copiilor. Este cel mai important lucru dintre toate. Ducem copiii din comună, de la clasa 0 până la clasa a VIII-a, și tot ce înseamnă elevii de liceu. Nu sunt costurile foarte mari, dar implică mai multă muncă și atenție. Lucrăm cu personalul din cadrul Primăriei. Cea mai mare investiție este în copii, în viitorul de mâine. Nu o facem din acest mandat, o facem mult mai demult. Și nu este ușor să ai răspunderea pentru fiecare copil. De multe ori te întrebi dacă îți asumi o semenea răspundere în condițiile de trafic și problemele de azi. Răspunzi de fiecare copil. Nu știu câți părinți și copii înțeleg riscurile pe care ni le asumăm și ce eforturi facem. Nu financiar, că nu vorbim de financiar aici. Vorbim uman. Dar peste ani de zile își vor da seama“, a spus primarul.

Cel mai importan proiect pentru viitorul mandat este introducerea gazului în localitate, Budacu de Jos având și un acces mai facil la magistrala de gaz. De asemenea, primarul speră ca, pe viitor, centura ocolitoare să treacă prin Budacu de Jos, ceea ce ar duce la o dezvoltare mai de amploare a zonei.

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Pai, v-au mers in comuna si si-au facut case de vacantza cei care au bani si care contribuie la fondurile publice , iar ni.mu.rugii si putu.rosii pe care-i aveti au plecat prin strainatati la ” produs ” ( adica la furat … sa ne faca de toata caca pe unde umbla ) . Nu va bateti cu caramida-n piept c-o sa va doara , ptr ca in nici un caz datorita eradicarii somajului .

  2. Ca au scazut ajutoarele sociale, ca oamenii lucreaza, ca se dezvolta si mediul rural e un lucru bun si totodata de luat ca exemplu de alte administratii locale.
    Apoi, daca sunt multi asistati sociali strigam toti in gura mare ca sunt prea multi ca astia sunt usor influentabili, iar daca nu sunt, vad ca Cititorul spune ca iara nu e bine!
    In fine, daca se realizeaza si reteaua de gaze naturale atunci Da, m-ati convins: ma mut la tara (daca am apa, canal, electricitate si gaze sunt ca la oras + am intimitate, iniste si casa)

SPUNE-TI PAREREA