Astăzi, 20 februarie 2020, de la ora 13.00, va avea loc eveniment „Dezrobirea romilor“ în sala mare de ședințe a Palatului Administrativ din Bistrița. În cadrul evenimentului, o dezbatere cu tema ”Stima de sine prin asumare etnică” va fi moderată de Rudy Moca, actor, regizor și realizator de emisiuni culturale și educative la Radio Târgu Mureș. 

La dezbatere sunt așteptați să ia parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean, cei ai serviciilor  deconcentrate, experți romi din cadrul primăriilor unde există  comunități mari de romi, consilieri locali romi, lideri ai sucursalei Partidei Romilor Pro Europa (PRPE) Bistrița-Năsăud, cadre didactice, mediatori sanitari și invitați speciali. 

tigani--historia-ro_31970600.jpg

La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. O populaţie de 250.000 de romi şi-a câştigat statutul de oameni liberi. Cu doar câteva luni înainte de această dată o lege similară a fost dată şi în Moldova.

Data de 20 februarie a fost declarată oficial „Ziua dezrobirii romilor din România” prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt rasist si nici cu ganduri fasciste precum Hitler, dar ACEASTA ETNIE, pe moment ce a fost adusa si impanzita in ” lume ” sub forma ‘sclaviei ” … efectiv nu-si va regasi linistea decat mergand inapoi de unde au fost adusi, pentru ca NU SEAMANA CU CIVILIZATIA EUROPEANA absolut deloc . Are cu totul alte traditii, obiceiuri, mod de viata , de trai si de a se comporta … etc. etc. etc., si NICIODATA NU SE VOR INTERGA SOCIAL PRINTRE EUROPENI . Din aceasta cauza conflictele dintre localnici si aceasta etnie NU SE VA SFARSI NICIODATA !
    Cel mai bine este :
    1/. fie sa fie ajutati sa se reintoarca inapoi de unde au fost adusi ca sclavi,
    2/. fie adunati toti si in judetele unde exista exces de terenuri agricole, sa li se faca acolo localitati intregi, cu blocuri de locuinte si sa fie improprietariti , astfel incat sa traiasca acolo si sa munceasca exact cum o fac si tzaranii nostri de la sate , cu administratie proprie, precum administratiile din rezervatziile de indo-amercicani .
    Asa… aruncandu-le permanent cate un banutz , cate o felie de pita… si permanent tzinutzi pe listele de ” hajutoare sociale ” de la primarie, NU SE VA REZOLVA NICIODATA PROBLEMA LOR !

SPUNE-TI PAREREA