Primarul PNL al orașului Sângeorz-Băi, un liberal de seamă în Bistrița-Năsăud și un luptător încrâncenat împotriva PSD-ului, a fost condamnat luni, de către Judecătoria Năsăud, la un an de închisoare cu suspendare. Ogâgău a concesionat un teren din proprietatea publică a orașului tatălui său, fără licitație și fără hotărâre de Consiliu Local, pe suma modică de 100 de lei/an.
Sentința lui nu este definitivă, dar exigența liberalilor în cazul membrilor care au probleme cu legea este emblematică. Ei l-au eliminat rapid pe Ioan Oltean când imaginea lui a fost șifonată în presă, chiar înainte de a fi trimis în judecată.
De atunci, lucrurile au devenit chiar și mai aspre în PNL, care s-au aliniat trend-ului #fărăpenali și au învățat din greșelile PSD-ului. Este inexplicabil cum, într-un partid integru, orientat către intelectuali, profesii liberale cinstite și oameni de bun simț, Traian Ogâgău a reușit să reziste atâta timp, fiind un personaj atipic. Se exprimă grobian, își înjură colegii și angajații din primărie, sfidează legile și, totuși, este ferm pe poziții, arătând lumii că, dacă ești șmecher, cazi în picioare indiferent ce s-ar întâmpla. Având în vedere că școala puțină, obrazul gros, șemechereala și descurcăreala sunt asociate cu partidul advers PNL-ului, e clar că e timpul pentru PNL să facă puțină curățenie prin organizație. Puțină „schimbare“, pentru o Românie normală, așa cum ne tot promit liberalii de când au biruit „ciuma roșie“. Deocamdată, Traian Ogâgău a primit chiar laude de la mai-marii PNL-ului, Ludovic Orban și Rareș Bogdan. Rămâne de văzut dacă acești lideri verticali se vor menține ferm pe poziții și vor lua atitudine în lupta lor exemplară împotriva penalilor din funcții publice.
Un lucru demn de remarcat este că avocatul lui Traian Ogâgău este un tânăr cu un viitor promițător în materie de justiție corectă și integritate, George Gaftone, care face echipă bună în avocatură cu fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Suntem siguri că aceștia sunt apărători veritabili ai dreptății și ai valorilor liberale.
Un alt primar de care liberalii se prefac că nu știu nimic este Vasile Encian, care a primit deja două sentințe definitive, una în 2012 și alta în 2019.
Vasile Encian a fost condamnat definitiv prin decizia Curtii de Apel Cluj, pronuntata in Dosarul nr. 2157/190/2009 pentru abuz în serviciu în forma calificată, prevazută și pedepsită de art. 248/1 Cod penal, și fals în înscrisuri sub semnătura privată, prevazută și pedepsită de art. 290 Cod penal. Primarul comunei Matei, Vasile Encian pe atunci PDL, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile menționate
În același dosar, au fost condamnați la închisoare cu suspendare și contabilul Primăriei Matei, Iacob Filipaș, acuzat la rândul sau de abuz în serviciu în formă calificată și complicitate la fals în înscrisuri sub semnatura privată, și un om de afaceri, Ioan Purcsa, care a încasat de la Primăria Matei 500.000 de lei în baza unei facturi fictive.
Totuși, Vasile Encean a fost reales primar, având din nou probleme cu legea.
ANI l-a acuzat că, în calitate de primar, a încheiat la datele de 28 aprilie și 30 aprilie 2014, două contracte de închiriere pajiști cu Asociația Crescătorilor de Taurine Corvinești, al cărei președinte a fost până la data de 25 aprilie 2014.
”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Vasile Encian a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ANI.
Ultima sentință definitivă din acest dosar datează din 18 iunie 2019, când Înalta Curte de Justiție și Casație a respins recursul făcut de primar, ca nefondat. Prin urmare, Vasile Encian este incompatibil și așteptăm reacția promptă a prefectului Stelian Dolha, care a fost necruțător în cazul primarului PSD, Ioan Szabo, din comuna Șanț, într-o cauză minoră, primarul având doar o calitate nesemnificativă și neremunerată, de membru în Consiliul de Administrație al Școlii.