Ministrul desemnat al Mediului, Costel Alexe a declarat în cadrul audierii de luni, în comisiile reunite ale Parlamentului, că Bistrița-Năsăud să numără printre județele în care a fost tăiat ilegal cea mai mare cantitate de lemn.

„Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul tăierilor de păduri au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va forma Guvernul, vor trebui făcuţi paşi importanţi pentru a rezolva această problemă”, a spus Costel Alexe.

Potrivit acestuia, din rapoartele gărzilor de mediu s-a constatat că în ultimii doi ani din Maramureş au dispărut 110.000 de metri cubi de lemne, în timp ce cantitatea de lemn tăiată în mod ilegal în Bistriţa-Năsăud a fost de 30.000 de metri cubi, iar în Sibiu de 20.000 de metri cubi, în același interval.

 

„În România, suprafața acoperită de păduri a scăzut dramatic la mai puțin de 30% din teritoriul țării. 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în perioada 2013-2018. Din păcate, autoritățile de control au surprins numai 1% din fenomenul tăierilor ilegale.

În 2018, au fost depistate zilnic 32 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, în scădere față de anul anterior. Cele mai multe astfel de cazuri, s-au înregistrat în județele Mureș, Sălaj și Argeș.

Cea mai mare cantitate de lemn a fost colectată ilegal în județul Maramureș, aproape 100 de mii de metri cubi, urmează Bistrița Năsăud și Sibiu“, arăta raportul Greenpeace dat publicității în octombrie 2019.

SPUNE-TI PAREREA