Comuna Șanț din Bistrița-Năsăud a fost, în perioada 1935-1938, locul îm care s-au desfășurat cercetări etnografice de către creatorul sociologie românești, Dimitrie Gusti. Aici au fost descoperite tradiții, credințe și aspecte care țin de zestrea folclorică a zonei.
Atmosfera zonei în anii ’30 se regăsește în câteva fotografii care au fost publicate de Ionică Scridon pe un grup de socializare.
„Poze rare făcute de academicianul Dimitrie Gusti, în studiile sale sociologice din județul Bistrița-Năsăud, în comuna Șant, în 1930-1935“, a notat el.
Dimitrie Gusti (1880-1955) a fost scriitor, om politic, filosof sociolog și etician român, membru și președinte al Academiei Române, Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Tot el a înființat faimosul Teatru Nescris din comuna Șanț. În 2018, primarul comunei, Ioan Szabo, i-a dedicat lui Dimitrie Gusti o clădire impozantă, care îi poartă numele: Centrul Cultural „Dimitrie Gusti“.
De reținut că una dintre cele mai frumoase case tradiționale de la Muzeul Satului din Capitală provine din comuna Șanț. Casa a fost reabilitată recent, tot de meșteri din comuna Șanț.