Managerul Spitalului Județean, Gabriel Lazanuy, a anunțat astăzi că Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud va intra în carantină. Accesul aparținătorilor și vizitatorilor în Spitalul Județean va fi interzis total, începând de vineri, 14 februarie, pe termen nelimitat.

Această măsură ține nu atât de cazurile de gripă și afecțiuni respiratorii din acest sezon, ci, mai degrabă, de o criză a echipamentelor și materialelor sanitare. Gabriel Lazany prevede și o viitoare criză a dezinfectanților, de aceea a impus această măsură.

„Nu este o măsură strict legată de numărul cazurilor de gripă în spital, este o măsură de precauție, în primul rând, pentru că lucrurile care se întâmplă pe piața echipamentelor și a materialelor sanitare îmi ridică anumite semne de întrebare. O mare parte dintre acestea sunt produse în China.

Mi s-a părut normal să fim prevăzători, să avem grijă de materialele care există pe stoc și consumul acestora să fie cât mai eficient. Acesta este motivul pentru care am instituit starea de carantină. Mă aștept ca starea asta de criză să se extindă, să fie o lipsă de pe piață și a dezinfectanților.
Deocamdată, Spitalul Județean de Urgență are stocuri, am fost prevăzători, avem stocuri de materiale, nu avem probleme. Dar măsurile de precauție m-au făcut să deschid acest dialog Direcția de Sănătate Publică și Serviciul de Epidemiologie din cadrul spitalului.

Măștile pe piață încă mai există în numră limitat, prețurile au explodat foarte mult, deja au crescut de cinci până la 10 ori, același lucru se va întâmpla și cu alte materiale. Din păcate, furnizorii speculează aceste aspecte și atunci economia de piață este orientată spre profit. Ei vor încerca să scoată din această criză cât mai mulți bani.

Orice vizitator care ajunge în spital implică csturi suplimentare, măsuri de protecție suplimentare,. Vrem să protejăm pacienții, vrem să protejăm personalul spitalului ca să fie pacienții protejați“, a explicat Gabriel Lazany.

Cu toate acestea, mai multe persoane se aflau în această dimineață pe holul spitalului, încercând să intre. Probleme deosebite apar mai ales în cazul pacienților care sunt imobilizați la pat și au nevoie de îngrijiri suplimentare din partea aparținătorilor.

„Românul este foarte inventiv. Și acum, când am restricționat accesul, am redus programul de vizită, aparținătorii au fost foarte agresivi, forțau intrarea în spital și nu o dată s-a întâmplat să facem apel la BGS“, a mai spus Lazany.

SPUNE-TI PAREREA