Spaima de îmbolnăvire aduce bani grei producătorilor de consumabile sanitare. Măștile chirurgicale, care se presupune că te pot proteja de viruși, au ajuns să coste de cinci-zece ori mai mult decât în „extrasezon“. Criza de consumabile sanitare și prețurile exagerate l-au determinat pe managerul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, să bage spitalul în carantină.

„Măștile pe piață încă mai există în număr limitat, prețurile au explodat foarte mult, deja au crescut de cinci până la 10 ori, același lucru se va întâmpla și cu alte materiale. Din păcate, furnizorii speculează aceste aspecte și atunci economia de piață este orientată spre profit. Ei vor încerca să scoată din această criză cât mai mulți bani“, a explicat Gabriel Lazany. Lazany se teme că va urma și o criză a substanțelor dezinfectante.

Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a intrat în carantină. Din ce cauză s-a impus această măsură și de ce este îngrijorat managerul spitalului

Aspectul a fost remarcat și de Florin Chereji (Bistrița Civică)

„Ticăloși pot fi unii!
Se profită de epidemia de gripă și de teama coronavirus și speculează prețul la măștile chirurgicale. O cutie cu 50 de măști chirurgicale se vinde acum cu 160-200 lei, când prețul normal ar fi 15-20 de lei“, a semnalat el.

Pe internet, măștile se găsesc la set sau individuale, la prețuri de la 99 până la sume care depășesc 500 de lei. Inovația și teama oamenilor de îmbolnăvire aduc bani frumoși producătorilor care cer sume exorbitante pe aceste materiale sanitare.

Virusul gripal nu necesită neapărat strănuturi sau tuse pentru a se transmite, putându-se deplasa prin simpla respirație a persoanelor bolnave, prin aer. Persoanele sunt sfătuite să se spele bine pe mâini, iar cele bolnave să iasă cât mai puțin din casă. Totuși, masca nu este 100% eficientă împotriva virusurilor.

SPUNE-TI PAREREA