Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost în alertă pe tot parcursul nopții, dar și în cursul zilei de azi, în contextul avertizării meteorologice cod portocaliu de intensificări ale vântului, viscol și vizibilitate redusă.

Ieri, 05.02.2020, în jurul orei 18.00, 27 posturi de transformare nealimentate și 867 consumatori au rămas fără curent electric la Piatra Fântânele, Cușma, Dorolea, Colibița, Șant.
Pentru remedierea avariilor au fost dislocate 13 echipe de intervenție cu 45 lucrători. La ora 20.00, situația s-a agravat și 5943 consumatori au rămas nealimentați, zonele afectate fiind Valea Mare, Piatra Fântânele, Tiha, Tureac, Unirea, Livezile, Mureșenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Prundu Bârgăului.

Astăzi, 06.02.2020, la ora 8:00, 4 posturi de transformare erau nealimentate, iar 203 consumatori nu aveau curent electric.
În Bistrița, pe strada Tărpiului, a fost semnalată o pană de curent, cauzată de o creanga căzută pe cablurile electrice. S-a trimis un echipaj de pompieri și a fost anunțată firma responsabilă, Electroursa. S-a încercat remedierea imediată încă din noaptea trecută.
S-a intervenit și pentru remedierea deranjamentelor individuale în joasă tensiune.

Probleme în zonele de munte

În noaptea de 5 spre 6 februarie, jandarmii de la posturile montane de pe raza judeţului au intervenit în sprijinul autorităţilor, pentru înlăturarea efectelor produse ca urmare a intensificărilor vântului, astfel:

Postul de Jandarmi Montani Rodna:

• în localitatea Valea Vinului, a fost acordat sprijin lucrătorilor SVSU, pentru înlăturarea unor copaci căzuţi pe drum;
• s-au luat măsuri de asigurare a zonei la un incendiu izbucnit la hornul unei case din localitatea Rodna;
• verificarea în comun cu lucrătorii SVSU a traseului care face legătura între localităţile Şanţ şi Lunca Ilvei : s-a constatat faptul că pe drum erau căzuţi mai mulţi arbori, acesta urmând a fi în data de 06.02.2020 ;

Postul de Jandarmi Montani Piatra Fântânele

• a acordat sprijin echipajului I.P.J. B.-N. pe DN17, Ocolului Silvic Tiha Bârgăului pentru deblocarea drumului forestier care face legătura între DN17 – Lunca Ilvei ;
• momentan drumul spre Ciosa este blocat de zăpadă, au fost informate autorităţile locale şi urmează a fi deblocat astăzi, 06.02.2020 ;

Postul de Jandarmi Montani Colibiţa

• jandarmii montani au acordat sprijin lucrătorilor Primăriei Bistriţa-Bârgăului pentru deblocarea drumului forestier Sub Deal din Colibiţa.

Pe drumul național 17, în pasul Tihuța, ca urmare a fenomenelor meteo înregistrate, conducerea IPJ BN a dispus suplimentarea echipajelor rutiere pentru monitorizarea traficului și dirijarea circulației în zonă.

Astfel, pentru evitarea blocajelor, polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Secției 2 au verificat toate auvehiculele care urmau să urce pasul Tihuța. Totodată, au dirijat circulația și, împreună cu echipaje de deszăpezire, au condus coloanele formate în zonă.

Drumul comunal 44, între localitățile Șant și Lunca Ilvei, care a fost blocat în cursul nopții, conform datelor din teren, în momentul de față, este deblocat datorită intervenției SVSU Șanț, SVSU Lunca Ilvei și personalul din cadrul Ocolului Silvic Șanț și alo Ocolului Silvic Lunca Ilvei.

În ce privește transportul feroviar, circulația pe calea ferată Vatra Dornei-Ilva Mică a fost blocată de copaci căzuți pe calea ferată. Lucrările au fost sistate până dimineață, din cauza condițiilor impuse de vreme. Călătorii au fost transportați prim mijloace auto între Floreni și Ilva Mică. Momentan, circulația feroviară este întreruptă. Se intervine pentru înlăturarea copacilor de pe calea ferată.

Pe raza județului, nu au fost înregistrate probleme la alimentarea cu gaze naturale.

La AQUABIS nu au fost înregistrate probleme. Mașinile speciale și personalul au fost toată noaptea la dispoziția dispeceratului.

Comitetul Județean monitorizează în continuare evoluția fenomenelor prin centrul operațional din cadrul ISU Bistrița.

1 COMENTARIU

  1. No vedeti, de ce trebuie cand mergeti la drum iarna, sa aveti in portbagaj un topor, o lopata a la Stalin , o ” sufa ” ( cablu flexibil ) de remorcare de cel putin 20-25 m si chiar si o ” Drujba ” …

SPUNE-TI PAREREA