Managerul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, a organizat astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre concurența neloială dintre spitalele private și cele de stat.
Reacția lui vine în contextul în care ministrul liberal al Sănătății, Victor Costache, a promovat un proiect de ordonanţă care modifică semnificativ sistemul de finanţare a programelor naţionale de sănătate. Conform acestui proiect, în momentul de faţă, clinicile private pot accesa bani din programele naţionale de sănătate doar dacă statul nu mai face faţă solicitărilor – lucru care se întâmplă deja în domeniul dializei sau al cancerului. Proiectul de ordonanţă al ministrului Costache elimină această condiţie şi lasă liber accesul clinicilor private la derularea acestor programe.

„În ultima vreme, s-a discutat foarte mult despre privatizarea sistemului public de sănătate. Ministrul sănătății a făcut o declarație care mi-a atras atenția în mod desobit. Modificările legislative care s-au făcut au la bază anularea oricărei discriminări și punerea pacientului în centrul sistemului.
Eu, de multe ori, am afirmat lucru ăsta, că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Și, în calitate de reprezentant al unui spital public, sincer, să vă spun, nu mă sperie concurența. Concurența este întotdeauna constructivă.
Dar, bineînțeles, când vorbim de o concurență loială, făcută ca să ofere aceleași condiții de muncă ambelor părți“, a spus Gabriel Lazany.

Spitalele publice au pus bazele unei asociații care să le reprezinte interesele

Acesta a explicat că spitalele publice sunt discriminate și acest recent proiect de ordonanță i-a făcut pe managerii de spitale publice să se organizeze în cadrul unei asociații care să le reprezinte interesele.

„Spitalele publice sunt, într-un fel, discriminate. În primul rând, prin faptul că se permite medicilor angajați în sistemul public să își desfășoare activitatea și în privat. Este deja o concurență neloială. Pentru că, haideți să recunoaștem, întotdeauna sistemul public a reprezentat o pepinieră de racolare a pacienților. Atâta timp cât un medic vine, își desfășoară activitatea de bază la spital, după care poate să meargă să își continue aceeași activitate în privat, nu este corect. Și am întâmpinat astfel de probleme.
Privatizarea în sistemul de sănătate nu este de ieri, de azi.
Avem la Bistrița sistem privat de dializă, avem spital privat cu mai multe specialități medicale, avem laboratoare private. Dar intervine această concurență neloială și nimeni nu explică, în presă, ceea ce afectează spitalul public.

Spitalul public, ca și orice societate comercială, are venituri și cheltuieli. Și el trebuie să facă venituri, are cheltuieli și trebuie să își susțină existența.
Veniturile spitalelor publice, în cea mai mare pondere, se realizează prin prestarea de servicii medicale. Da, suntem de acord, dar atâta vreme cât zona publică este tratată diferit față de zona privată, nu putem fi de acord.
Și drept urmare, la sfârșitul săptămânii trecute, la Baia Mare, a avut loc al cincilea , congres de medicină de urgență, un eveniment organizat de spitalul „Dr. Constantin Opriș“ din Baia Mare. După cum știți, acolo, manager este doamna Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății. Iar la acel congres, în urma unei discuții cu mai mulți manageri de spitale publice reprezentative din România, s-a pus baza Asociației Spitalelor Județene, Municipale și Orășenești, o asociație care va avea principal scop reprezentarea spitalelor publice, sprijinirea acestora în demersurile legate de contractare, pentru că, la ora actuală, sunt singurele care nu sunt reprezentate la nivel național.

Primul pas care trebuie să îl îndeplinească asociația este obținerea accesului și introducerea unui reprezentant al asociației în consiliul de administrație al CAS, care va reprezenta spitalele în elaborarea normelor legislative și în vederea contractării serviciilor medicale.
Tot această asociație va lupta pentru sprijinirea spitalelor publice și eliminarea unor discriminări“, mai declarat Lazany.

Starea critică, prea scumpă să fie tratată la privat

Gabriel Lazany a explicat, pe larg, câteva modalități prin care spitalele private sunt avantajate în raport cu spitalele publice.

„Un dintre ele v-am spus-o, munca medicului în paralel. A doua este permiterea medicilor de a lucra în zona privată în sistem SRL. Din punctul meu de vedere, medicul este medic. Dacă la spital lucrează cu contract individual de muncă, după care spitalul plătește aproximativ 40,2 % cotă la bugetul de stat, mi se pare total nepermis ca în zona privată medicul să fie SRL. E un mod de a evaziona fiscal statul pentru că un SRL plătește 1% pe cifra de afaceri. Ce să mai vorbim de protecția pacienților, de malpraxis? Cine e acuzat de malpraxis? SRL-ul?

De asemenea, mi s-ar părea foarte just și corect ca normele care vor veni să interzică spitalelor, indiferent care sunt ele, să refuze pacienți și să introducă chiar amendarea acestora.
Spitalele private au posibilitatea de triere a pacienților. Este ca un fel de
„smântânire“ a sistemului. Noi ne confruntăm cu acest fenomen la dializă. Când a apărut clinica Polisano de dializă, au migrat personalul spitalului, pacienții. Ne-am luptat să ridicăm standardele, acum avem pacienți și funcționăm în limite normale. Dar la privat pacienții sunt triați. Adică dacă pacientul este jurul Bistriței, la asfalt, merge la privat. Dacă este într-un cătun, lasă că îl ia sectorul public.
Dacă pacientul are o stare mai critică, necesită transport cu targa, privatul îl refuză. Salvarea costă. Du-te la spitalul public. Dacă pacientul se agravează, nu îl tratează acolo, îl trimite la noi. Starea critică este scumpă.
Inițierea pacienților la dializă, care este una dintre cele mai costisitoare manopere, pentru că implică montarea cateterului permanent, conform legii, se face în sectorul public, obligatoriu. Dar, după care, pacientul poate pleca la privat.
Dacă nu vom desfășura această activitate echitabil și nu ne lasă și pe noi să realizăm venituri și de pe pacienți care sunt mai puțin costisitori, într-adevăr, sistemul public se va subfinanța“, a explicat Gabriel Lazany.

Spitalul Județean Bistrița-Năsăud este unul dintre apitalele din România în care s-au făcut investiții majore în modernizarea secțiilor, aparatură și medici. În momentul de față, au început lucrările și pentru construirea unui heliport, pe terasa superioară a spitalului.

 

1 COMENTARIU

  1. Pai, si pana acuma se decontau cheltuielile cu tratamentul/serviciile medicale , DAR NUMAI IN LIMITA A CEEA CE SE DECONTEAZA LA STAT … diferentza trebuind a fi platita de cel care solicita aceste servicii ( diferentza de cost medical … de cazare, masa… conditii de lux… etc. etc. etc. ) .
    Undeva, este si normal sa se intample asa, ptr ca altfel, va garantez io ca toti ” ga.o.zerii ” si ” ni.mu.rugii ” ar da buzna acolo si efectiv n-ai mai incapea de ei, precum si in statiunile de odihna si tratament, unde statul asta prost, le da bilete pe 50% din costul cuponului de pensie , LA CARE AU CONTRIBUIT CU SUME DE TOT C*CATUL .

SPUNE-TI PAREREA