Ana Dragu, președintele ASOCIAȚIEI AUTISM EUROPA – CENTRUL DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM MICUL PRINȚ, a obținut o întâlnire cu ministrul sănătății, Victor Costache, după ce a inițiat o discuție privind decontarea seriviciilor terapeutice în acest domeniu.

Reamintim că ministrului Victor Costache a făcut o declarație potrivit căreia ”există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”, și, pe cale de consecință, ”datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism”. Ana Dragu i-a transmis câteva precizări cu privire la aceste afirmații, după care a fost sunată de ministrul sănătății pentru clarificări. În urma discuției, s-a stabilit o întrevedere, iar Victor Costache și-a luat câteva angajamente.

„După întâlnirea cu ministrul sănătății Victor Costache. Avem angajamentul că Ministerul Sănătății va face demersurile legale necesare pentru:

1. Modificarea legii 95 în care să se introduca conceptul de servicii medicale integrate.
2. Program national de autism cu buget separat din bugetul de sănătate.
2. Considerarea profesiilor de psiholog, kinetoterapeut, logoped, psihopedagog care prestează servicii conexe actului medical drept profesii medicale (nu sociale) și contractarea directă de la CNAS, atât de catre aceste categorii profesionale, cât și de către ONG-uri.

#speranțamoareultima

To be continued

Intrarea în vigoare a acestor reglementări de la 1 aprilie DACĂ se modifică Legea Sănătății“, a precizat Ana Dragu pe pagina ei de facebook.

SPUNE-TI PAREREA