Tibi Ușeriu pare să fie în formă maximă la a doua participare la concursul Yukon Artic Ultra, o cursă de 490 de kilometri pentru care are la dispoziție 8 zile. Traseul este unul dificil, chiar dacă temperaturile la start nu au fost exagerate. În schimb, ninsorile și pista nebătătorită fac traseul mai dificil.

„Tibi aleargă pentru Via Transilvanica la Yukon Arctic Ultra! Primul telefon din Canada ne-a anunțat că Tibi este ok, optimist și plin de energie, nici măcar nu știe că a ieșit din al doilea punct de control pe prima poziție la categoria lui (la 300 mile). Mai are câțiva concurenți în fața lui, dar ei participă la proba de 100 mile. Go Tibi!“

LIVE TRACKING!

Mai multe detalii despre cursă și miza lui Tibi, dar și principalii adversari, a dat asociația Tășuleasa Social.

„Yukon Arctic Ultra este o cursă de 490km, cu startul în Whitehorse și finiș în Pelly Crossing, iar concurenții au la dispoziție 8 zile pentru a ajunge la final.
La început de ianuarie erau -47 grade, acum o săptămână erau -39 grade, iar la start au fost -10 grade Celsius. Încălzirea bruscă a venit cu ninsori mari, râurile au ieșit din matcă, apa trecând peste gheață, inundând potecile.
Concurenții trag după ei o sanie în care își pun toate cele necesare : haine, mâncare, apă, sac de dormit si cort sau bivuac. De obicei sania ajunge la vreo 20-30 kilograme.
Traseul este integral prin sălbăticie. Teoretic poteca este bătătorită, dar ninsoarea a adus zăpadă proaspătă iar în multe locuri poteca a fost inundată.

Cu cine se luptă Tibi ?

Anul acesta sunt 21 de sportivi la startul probei lungi. Organizatorii spun că temperaturile vor scădea în zilele următoare spre -40 grade Celsius. La asemenea temperaturi, în anii trecuți mai puțin de jumătate au ajuns la final.

Nu este în cursă nici un participant care să fi reușit în trecut să ajungă la final. Cei care reușesc … rareori se mai întorc aici.
13 dintre ei sunt pentru prima dată aici, iar 5 au mai fost, au mai încercat, dar au fost răpuși de balaur.

Spaniolul Enrique este la a 5-a încercare ! A mai fost în 2016, 2017, 2018 și 2019, fără succes însă.

Deasemenea ar fi de remarcat faptul că sunt în cursa și doi concurenți de la 6633 Arctic Ultra : Paul Deasy care a obținut un loc 3 în anul 2018 și Patrick O Toole care a obținut un loc 2 în anul 2019.“

SPUNE-TI PAREREA