Captură video observator.tv

Un caz înfiorător de cruzime împotriva animalelor a revoltat opinia publică în luna septembrie a anului trecut. Un cal viu era târât după un tractor pentru a fi lăsat pradă animalelor sălbatice, cu scopul de a atrage vânatul.

Imagini șocante în comuna Romuli, în Munții Rodnei. Cal viu, târât după un tractor și lăsat pradă urșilor (VIDEO)

Fondul de vânătoare Fiad-Romuli este administrat de Asociația Montana, condusă de Pavel Sângeorzan. Istoria s-a repetat și în această iarnă, un alt cal fiind găsit mort, legat cu o sfoară, pe fondul de vânătoare. Urmăriți un material VIDEO pe acest subiect AICI!  

 

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a discutat acest subiect în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de miercuri, 29 ianuarie 2020.

„Sunt niște ilegalități care persistă în fondul de vânătoare Fiad-Romuli. Se pare că se întind în timp. Este vorba de un animal mort, un cal mai exact, care a fost dus ca mâncare pentru animalele sălbatice descoperit de câteva zile. Am trimis corpul de control al prefectului împreună cu Direcția Sanitar-Veterinară, reprezentat al poliției și al Gărzii Forestiere la fața locului. Au ajuns undeva în jurul orei 20 și ceva, acum două zile, dar nu au mai putut urca către cabana în cauză, căci toate pozele și informațiile pe care le aveam indicau o cabană. A doua zi, dis de dimineața, când au ajuns acolo, era mutat (n.r. – leșul) în altă parte, la limita de județ cu Maramureșul. Nu e prima ilegalitate pe fondul respectiv, mai avem cazul tot unui cal legat în pădure tot ca hrană pentru animale”, a precizat Dolha.

„Tot pe acest fond de vânătoare se mai întâmplă ceva. Acolo, domnul administrator al fondului, domnul Pavel Sângeorzan, își face legile după bunul său plac! El a împrejmuit o suprafață de vreo 30 de hectare unde ține în captivitate, el spune 17, din datele noastre sunt vreo 70 de mistreți. I-am cerut acestuia să spună dacă sunt metiși sau mistreți, dar și să dărâme toată împrejmuirea respectivă. Am transmis o informare și către Primăria Romuli, care trebuie să facă lucrul ăsta, așa cum există autorizații de construcție, sunt și autorizații de demolare, deoarece este pe raza comunei acest fond de vânătoare. Până acum nu s-a întâmplat nimic. De ce? Pentru că domnul Sângeorzan, din punctul meu de vedere, sfidează instituțiile statului de o bună bucată de vreme. Garda Forestieră i-a dat un preaviz de 90 de zile și l-a și amendat cu vreo 2.000 de lei, contează mai puțin suma. A plătit amenda și continuă să-și facă treaba lui. Am primit azi vizita avocatului domnului Sângeorzan și al SC Montana, firma care administrează fondul de vânătoare, și mi-a spus că au început să demoleze imprejmuirea respectivă. Ei mi-au spus că nu s-a putut până acum din cauza condițiilor meteo. E sfidare! Vreau să punem capăt acestei povești, nefericite pentru județul Bistrița-Năsăud, în care pe domeniul respectiv se întâmplă prea multe ilegalități. Nu mai putem tolera la nesfârșit!”, a mai declarat Stelian Dolha.

SPUNE-TI PAREREA