Includerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița în programul AP-Trauma va fi un real câștig pentru spital și pentru medicina bistrițeană, postează pe contul personal de facebook, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean Bistrița.

La finalul anului trecut, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a cerut Ministerului Sănătății să-l includă pe lista unităților medicale ce derulează Programul naţional pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute Ap-Trauma.

Conform lui Gabriel Lazany, s-au făcut demersuri către Ministerul Sănătății pentru a intra în programul național de traumă. De exemplu, unde sunt consumuri mai mari de materiale statul intervine și susține spitalele alocându-le o parte din fonduri. Sunt programe Pacient critic. Noi suntem pe terapie intensivă unde Ministerul Sănătății ne alocă o parte din banii pentru costurile materiale. Am făcut un memoriu la Ministerul Sănătății pentru a fi admiși și pe Programul național de traumă pe specialitățile de neurochirurgie, respectiv ortopedie și traumatologie fiindcă acolo suntem eligibili. Mai există traumă și pe buco maxilo-facial, dar noi nu avem încă această specialitate în spital și, de aceea, am cerut să fim adminiși în program pe cele două specialități, a declarat Garbriel Lazany.

Lucian Vasile Pintea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, este alături și susține demersurile privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților critici cu leziuni traumatice acute si recunoasterea Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita ca spital prin care se derulează AP-Trauma, în specialitățile ortopedie și traumatologie, respectiv neurochirurgie, întrucât sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate, iar spitalul se află pe un trend ascendent privind complexitatea cazurilor rezolvate, atragerea corpului medical dintr-o paletă lărgită de specialități, dotarea cu echipamente și aparatură medicală de înaltă performanță, investițiile în imobile și îmbunătățirea circuitelor în care se desfășoară activitatea.

Programul naţional pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute – Ap-Trauma presupune tratamente pentru leziunile traumatice acute neurocraniene şi/sau viscero-craniene, vertebro-medulare şi ale membrelor sau centurilor care necesită implanturi aloplastice pentru restabilirea anatomo-funcţională a regiunii sau segmentului/segmentelor interesat(e) în primele 48 de ore de la producerea (diagnosticarea) leziunilor, dar şi achiziţia dispozitivelor medicale necesare efectuării acestor tratamente.

SPUNE-TI PAREREA