Prăpastia dintre „oamenii de rând“ și „privilegiați“ devine tot mai îngrijorătoare, așa că principalele partide politice trag tare pentru a-și asuma meritele în cazul unor măsuri care ar putea să le sporească simpatia și popularitatea, mai ales că urmează campanii electorale.

Așa este și legea privind pensiile speciale, care promite să taie „privilegiile nesimțite“, prevestind o vagă speranță pentru cei care au venituri la limita (sau sub limita) supraviețuirii.

Camera Deputaţilor a adoptat în data de 28.01.2020, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, cu 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 abţineri. Proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

La scurt timp după exprimarea voturilor, partidele politice și-au asumat meritele privind eliminarea pensiilor speciale.

„Rezolvat! PNL a tăiat pensiile speciale inventate de PSD“, a transmis PNL Bistrița-Năsăud pe pagina de facebook.

Obiectiv realizat. Proiectul de lege al PSD de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptat astăzi în Plenul Camerei Deputaților.
#DeȘtiut – Pensiile speciale au fost inventate de PNL!
Prima variantă a fost inițiată în 1997 de Valeriu Stoica – ca ministru al Justiției. Azi PSD le desființează pentru a readuce echitatea socială!
Cu o singură excepție – militarii!“, a transmis și PSD Bistrița-Năsăud pe aceeași rețea de socializare.

„Istoricul“ pensiilor speciale a fost prezentat, pe larg, de Mihaela Ivan, consilierul președintelui CJ, Radu Moldovan.

Proiectul de lege prevede eliminarea tuturor pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor. Artiștii și sportivii își vor păstra rentele viagere, după ce amendamentele care vizau eliminarea acestor rente viagere – propuse de PSD – au fost respinse.

Mai exact, vor fi eliminate:
• pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
• pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
• pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
• pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
• pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
• pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

„Cea mai nesimțită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017 era de 33.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce să urmărească măcar cifrele.
Sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale. Vă invităm astăzi stimați colegi să rupeți frăția cu pensiile speciale“, a declarat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Cei de la USR au acuzat PNL de ipocrizie, în condițiile în care, în trecut, au cerut de peste 20 de ori introducerea acestui proiect al USR pe ordinea de zi, dar solicitarile au fost mereu respinse.

„Stimati colegi, azi avem în față două proiecte de legi contopite în unul singur. Primul este cel al USR de abrogare a pensiilor speciale, al doilea este al PNL. E bine că în sfârșit dezbatem eliminarea pensiilor speciale pentru care USR luptă din 2017. Văd multă ipocrizie și vreau să il intreb pe liderul de grup al PSD de cate ori am cerut punerea pe ordinea de zi a eliminarii pensiilor speciale, de câte ori alți colegi au votat împotriva punerii pe ordinea de zi a proiectului. De peste 20 de ori! Erați cu toții aici când erau respinse solicitările, dar nu e târziu nici astăzi să il dezbatem“, a spus Cristina Prună, în plenul Camerei Deputatilor.

De altfel, USR se îndoiește că pensiile speciale vor ajunge, cu adevărat, să fie tăiate.

Deputatul USR Cristian Seidler susține că abrogarea pensiilor speciale ale magistraților este neconstituțională, iar acest lucru este cunoscut de majoritatea parlamentară.

El a invocat două decizii ale CCR în acest sens și subliniază că legea va putea fi atacata la CCR și, cel mai probabil, va fi declarată neconstituțională.

În plus, deputatul USR crede că ignorarea acestei situații este un compromis pentru ca PNL și PSD să poată spune “da, iată, noi am dorit eliminarea tuturor pensiilor speciale, dar vai, Curtea le-a declarat neconstituționale”.

La finele lunii decembrie 2019, numărul de beneficiari civili de pensii speciale era de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

1 COMENTARIU

  1. Inafara de pensii speciale mai exista o serie de „indemnizatii” acordate pentru membrii unor „academii” care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, precum Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice , Academia de Stiinte Agricole, Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, ai caror membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea Academiei Romane. Dintre acestea, cea mai controversata este Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, denumita „academia lui Gabriel Oprea”, fostul ministru de Interne fiind unul dintre initiatorii legii in baza careia a fost infiintata, iar printre acestia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, de vicepremierul Vasile Dancu si de fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei. Cu atat mai ciudat este cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, „unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice”. Dupa ce a fost numit ambasador la Londra, Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: „Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia”.
    Cu cativa ani in urma, academicianul Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane atragea atentia asupra acestei puzderii de academii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie: ” Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si îi onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite”.

SPUNE-TI PAREREA