Administrația orașului Bistrița a anunțat că pârtia mare din Wonderland se va închide. 

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile mâine, 27 ianuarie 2020, va fi deschisă doar pârtia mică, deservită de teleschi, care va funcționa între orele 9 – 16.

“Îi asigur pe toți iubitorii sporturilor de iarnă că facem toate demersurile pentru ca în cel mai scurt timp să redeschidem și pârtia mare, deservită de telescaun”, a transmis primarul Ovidiu Crețu.

2 COMENTARII

  1. Un vechi proverb spune că “inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodata.” Se pare că primarul Cretu face parte din ultima categorie si nu a invătat nimic desi la semnarea contractului de executie a pârtiei Cocos, reprezentantul firmei Kranz Eurocenter a tinut să precizeze următoarele: „nu va fi o partie de schi profesionala pentru ca diferenta de altitudine nu permite asa ceva, este o partie de recreere pentru incepatori”. El a mai adăugat că nici izoterma zonei nu corespunde domeniului schiabil, precizând că : „din punct de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind că zăpada artificială se produce undeva in jurul temperaturii de minus cinci grade”.
    Cu toate astea primarul Cretu s-a incăpătânat să construiască o partie de schi costisitoare pe Dealul Cocosului, la altitudinea cea mai joasă din tară, de numai 600 m si in conditiile in care Bistrita se află intr-o zonă total nepotrivită pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, de cca 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predealul unde izoterma este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuală este de numai 6,5 grade. In plus orasul Bistrita are si avantajul că se află la o distanta mică de zona montană, potrivită pentru practicarea sporturilor de iarnă. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapadă artificială decat dacă temperatura aerului este sub minus 5 grade. Si chiar dacă se produce zapadă artificială noaptea, acesta se topeste foarte repede din cauza temperaturilor ridicate de peste zi. Si cu toate astea, Cretu se incăpătânează să cheltuie in continuare banii publici din bugetul local pe o tâmpenie , care după mintea lui, ar face parte dintre „obiectivele esențiale ale oricărei administrații locale – creșterea calității vieții cetățenilor”.
    Dar, toate tâmpeniile ce-i trec prin cap lui Cretu sunt sustinute de unii lingăi din consiliul local in frunte cu viceprimarul Cristian Niculae cel care a afirmat că abia peste 5-10 ani vom putea spune dacă pârtia Cocos a fost un eşec sau un succes. Omul acesta care vrea să ajungă primar habar nu are că inainte de a demara o investitie se fac studii de fezabilitate de care trebuie sa se tină cont, pentru a nu irosi banii la intâmplare pe lucruri inutile. Prin urmare, de la inceput se stia că investitia in pârtia de schi va fi proastă si nu trebuie sa astepti 5-10 ani ca să te convingi de asta.
    Vezi: https://timponline.ro/cristian-niculae-despre-partia-cocos-peste-5-10-ani-vom-putea-spune-daca-a-fost-un-esec-sau-un-succes/

  2. Ma da de unde tot apar partii in Bistrita? Cand am plecat din tara acuma s 21 de ani, nu era o partie in oras. Acuma aud de teleferic in bistrita si partii cu zapada artificiala! Ce mai trece timpul

SPUNE-TI PAREREA