Foto: mediafax

Venitul pe care îl au nu le permite să își asigure strictul necesar unui trai decent. Este vorba de mii de pensionari și persoane cu handicap accentuat din Bistrița care au venturi de până la 1200 lunar.
Conform unui raport al Direcției de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Bistrița, problema principală o reprezintă alimentele, ale căror prețuri au fost majorate în 2019. Tendința de majorare se menține și în 2020, așa că asigurarea unei alimentații de bază reprezintă o problemă pentru mai mulți oameni din categorii vulnerabile.

„Creşterea preţurilor alimentelor de baza au avut în anul 2019 un efect negativ asupra populaţiei, în special asupra categoriilor defavorizate, producând un dezechilibru alimentar. Se poate estima menţinerea acestei tendinţe şi în anul 2020.
În vederea prevenirii efectelor malnutriţiei, se urmăreşte îmbunătăţirea accesului la hrană pentru persoanele vârstnice şi persoanele adulte cu handicap accentuat. Oferirea unei facilităţi pentru alimente contribuie la crearea securităţii alimentare pentru persoanele în cauză.
Principiile de protecţie socială promovate de Uniunea Europeana si masurile de asistenta si protecţie sociala specifice persoanelor vârstnice care revin autorităţilor publice locale, stabilesc cadrul general de implementare a modalităţilor de sprijinire a persoanelor vârstnice“, se arată în raportul direcției menționate.

Din același raport, rezultă că în evidentele Direcţiei de Asistenţă Socială Bistriţa figurează un număr de 2000 pensionari care au venituri până la 1200 lei şi un număr de 1300 persoane cu handicap accentuat.
„Aceste categorii de persoane se caracterizează în general prin deteriorarea progresiva a stării de sănătate, reducerea mobilităţii, scăderea adaptabilităţii si a interesului social. Caracteristicile persoanelor vârstnice şi a celor cu handicap determina o nevoie crescuta de îngrijire a sănătăţii, un ambient specific al spaţiului de locuit, o atenţie si o îngrijire sporita din partea altei persoane. Satisfacerea nevoilor persoanelor vârstnice şi cu handicap, corelată cu nivelul veniturilor lor şi cu sumele necesare pentru achiziţionarea medicamentelor, a hranei si întreţinerii locuinţei depăşeşte veniturile acestor persoane“, subliniază direcția de asistență socială.

Potrivit unori prevederi legale privind venitul minim garantat, primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate sau în alte situaţii deosebite, stabilite prin hotărâre a consiliului local. Primarii pot organiza acordarea ajutorului social în bani sau în natură.

Prin Hotărârea nr. 81/30.04.2009 a Consiliului Local al Municipiului Bistriţa s-au stabilit un număr de 13 situaţii deosebite în care se pot acorda ajutoare de urgenţă persoanelor şi familiilor aflate în necesitate cu domiciliul pe raza municipiului Bistriţa.

Prin Hotărârea nr. 181/20.12.2017 privind modificarea Hotărârii nr. 81/30.04.2009 a Consiliului local al Municipiului Bistriţa privind stabilirea unor măsuri pentru acordarea ajutorului de urgenţă familiilor şi persoanelor aflate în situaţii deosebite, conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a propus sa se acorde pentru pensionarii cu venituri până la 1000 lei/luna, persoanele cu vârsta peste 65 de ani fără venituri şi pentru persoanele cu handicap accentuat care beneficiază numai de ajutorul special lunar, domiciliate in municipiul Bistriţa, de 5 ori pe an, pachete cu alimente de bază, cu ocazia Sărbătorilor de Paște – 21 aprilie, Rusalii – 12 iunie, Adormirii Maicii Domnului – 15 august, Zilei Mondiale a Alimentaţiei – 16 octombrie şi Crăciun – 25 decembrie.

Raportul a fost înaintat în Consiliul Local pentru modificarea sumei minime eligibile pentru acordarea ajutorului de urgență de la 1000 de lai la 1200 lei.

1 COMENTARIU

  1. Astazi, indiferent cine ar fi… are nevoie de un ” cos zilnic ” … ce se ridica undeva la 25-30 de milioane lei vechi lunar . Tot ce exista sub acest plafon, sunt SUB LIMITA SARACIEI !

SPUNE-TI PAREREA