Ioan Szabo, primar Șanț

Bogdan Ivan, consilierul președintelui CJ Bistrița-Năsăud, a făcut azi declarații despre situația primarului din comuna Șanț, Ioan Szabo, care a fost destituit din funcție, fiind declarat incompatibil de către ANI. Ioan Szabo este unul dintre primarii din Bistrița-Năsăud care se bucură de simpatie și popularitate în rândul alegătorilor și nu numai, așa că, în mediul online, s-a creat o “celulă de rezistență” în jurul său. Ioan Szabo a obținut un scor cu mult peste majoritate la alegerile prin care a a fost desemnat primar, fiind un lider extrem de influent în comunitate. Acesta a obținut scoruri remarcabile la toate alegerile pentru partidul din care face parte. 

Declarațiile lui Bogdan Ivan vin după ce prefectul Stelian Dolha a ținut să sublinieze, într-o conferință de presă, că a emis ordinul de suspendare a primarului din Șanț. 

“Ioan Szabo, primarul ALES de cetățenii comunei Șanț cu 78% dintre voturi, merită și se va întoarce la conducerea Primăriei Șanț

Pe ce mă bazez când spun asta? Primarul Sibiului, Astrid Fodor, aflată într-o situație identică cu cea a primarului Ioan Szabo, a contestat ordinul de suspendare din funcție emis de Prefectul Sibiului,  a câștigat în instanță si a fost repusă în funcție! 

Detalii aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/instanta-a-decis-astrid-fodor-poate-reveni-in-functia-de-primar-al-sibiului-1161990

Ce mare incompatibilitate au avut primarul din Șanț și cel din Sibiu? Au fost membri în consiliile de administrație ale școlilor din localitate, calitate neremunerată financiar sau sub altă formă. Asta în timp ce erau și aleși locali. 

Am simțit lehamite când l-am văzut pe liberalul Stelian Dolha, noul Prefect al județului, cum în 31 Decembrie a convocat conferință de presă ca să îl “destituie public” pe primarul Ioan Sabo (că doar era de la PSD). 

E un atentat la democrație să forțezi destituirea din funcție a unui om ales de cetățeni doar pentru că e din alt partid decât al tău! 

Sunt și le voi fi alături colegilor mei, susținându-i atunci când primesc pe nedrept presiuni din partea unor oameni care nu am făcut nimic notabil până acum pentru societate! 

Mult succes Ioan Sabo! Adevărul și dreptatea vor învinge! Votul oamenilor e sacru! 

Iar Dvs. Domnule Prefect, vă rog să va actualizați cunoștințele legislative: 

Parlamentul României a adoptat Legea 54/2009 pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și a demnităților publice pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României. 

Astfel, în legislație, a fost introdus prin articol unic, la art.25 din Legea 176/2010, după alineatul 4, un nou alineat 5, cu următorul cuprins: ”Răspunderea civilă sau administrativă disciplinară pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau a funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art.2517 din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicată cu modificările ulterioare”, a precizat Bogdan Ivan.

SPUNE-TI PAREREA