La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

 

Cu ocazia activității de notificare a deținătorului legal cu privire la data expirării valabilității permisului de port armă, polițiștii au constatat faptul că o femeie de 44 de ani, din Bistrița ar fi deținut la domiciliu, fără drept, în perioada 29 iunie 2018-20 ianuarie 2020, o armă neletală. Arma, cu destinația tir sportiv i-a aparținut soțului, care a decedat în luna iunie 2018.

 

Polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase au ridicat arma în cauză și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

ATENȚIE! Conform Legii 295/2004, rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deține în mod legal arme ori muniții au obligații! Neîndeplinirea acestora atrage răspunderea penală.

 

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase atrag atenția asupra faptului că rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deține în mod legal arme ori muniții au obligația ca, în cazul în care deținătorul a decedat sau este declarat dispărut, să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție și să depună armele și munițiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului ori, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de declarare a dispariției.

 

Totodată, conform art. 8 din Legea 295/2004, persoana care ia cunoștință despre existența unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a munițiilor deținute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligată să anunțe de îndată cel mai apropiat organ de poliție.

Foto: arhivă

1 COMENTARIU

  1. Da unde scrie in legea armelor si munitiilor CA MUSAI FAMILIA DETINATORULUI DE ARME SI MUNITII, DIN OFICIU STIU , ORI TREBUIE SA STIE CA ” detinatorul ” ARE ARMA SI PERMIS , astfel incat dupa decesul acestuia s-o depuna la politie ?!
    Ar trebui emis un “ordin al MI- Directia arme si munitii… ” prin care, la obtinerea permisului de arma, detinatorul sa fie obligat sa depuna la dosar si o declaratie autentica la notar, data de membrii de familie, cu semnatura pe un tabel nominal, care sa recunoasca faptul ca stiu despre detinerea armei, a permisului de arma si a faptului ca legea prevede aceasta dispozitie … la decesul detinatorului .

SPUNE-TI PAREREA